6 досадни задачи, които всъщност намаляват СТРЕСА

3581
6 досадни задачи, които всъщност намаляват СТРЕСА
Снимка: iStock/Guliiver

Високите нива на кортизола или още познат като хормон на стреса, могат да причинят хаос на тялото ви. Според скорошно проучване върху възрастни на средна възраст стресът не само влошава паметта, но може да бъде свързан и със свиване на мозъка. Оказва се, че някои по-досадни дейности могат да помогнат за намаляване на изтощеното ви състояние. Ето и някои от тях.

9 прости и ефективни начина за облекчаване на стреса

1. Миене на чиниите

Според проучване от 2014 г. внимателният подход към миенето на съдове може да намали стреса. Полагането на труд пред мивката сподпомага с положителни елементи като вдъхновение и намаляване на елементите с отрицателен ефект като напрежение и нервност. С други думи, с правилния начин на мислене, стоенето пред мивката с гъба в ръка се оказва полезно.

Тези храни намаляват стреса

2. Разчистете дома си

Изследванията показват, че бъркотията е по-вероятно да стресира жените. През 2010 г. американско проучване изследва как семейните двойки виждат и как се справят с разхвърляните домове. Съпрузите в проучването, които смятат, че имат разхвърлян дом или дом, който се нуждае от почистване, са имали повишени нива на кортизол през целия ден. Хората с по-подредени домове, които нямат нужда от почистване, са имали нива на кортизол, които са били с тенденция да намаляват с течение на времето. Така че спретнете!

Ето как лесно да се справите със СТРЕСА

3. Упражняването в група

Тренирането може да бъде досадна и скучна работа, ако сте сами в залата, от друга страна, груповите упражнения може да бъдат леко неудобни - особено ако сте начинаещи и нямате спортна физиката като останналите. Но според изследване в списанието на Американската остеопатична асоциация, упражненията с група са по-полезни за намаляване на стреса, отколкото да тренирате сами. Груповите тренировки могат да намалят стреса с 26 процента. Продължете да тренирате и запишете курса на който сте се спрели!

Как да се освободим от стреса - 5 оригинални идеи

4. Подушете прането на партньора си

Никой нормален човек не би поставил „подуши мръсните чорапи на половинката си“ в списъка си със задачи, но може би трябва. Проучване от 2018 г., обаче гласи, че подушването на дрехите на любим човек може да намали стреса. В проучване с 96 жени, които са подушили една от трите миризми – неутрална миризма, миризмата на техния партньор или миризмата на непознат. Миризмата на непознатия предизвика скок на кортизола. Но миризмата на партньора им е намалила нивата на стрес.

6 храни, които побеждават стреса

5. Запишете неуспехите си

Заглавието на това проучване през 2018 г., гласи: „Писането за минали неуспехи намалява реакциите на кортизола и продължителния дефицит на вниманието след психосоциален стрес.“ Според проучването, писането за предишен провал може да позволи на индивида да изпита нов стресор като по-малко стресиращ, намалявайки неговите физиологични и поведенчески ефекти. Звучи парадоксално, но следващия път, когато се сблъскате с луда ситуация, просто помислете за момент, когато всичко се е объркало и нещата може да не изглеждат вече толкова зле.

Лекар: Това е най-ефективният начин за облекчаване на стреса

6. Пейте така, че всички да чуят

За срамежливите и любителите, пеенето в група може да е кошмар, подхранван от безпокойство, но те все пак трябва да опитат. Пилотно проучване показа, че при хора с болестта на Паркинсон пеенето в група може да намали сърдечната честота, кръвното налягане и нивата на кортизола. Констатациите съвпадат с други проучвания, което установяват, че независимо от нивото ви на умения, изпълнението на някакво изкуство обикновено намалява нивата на кортизол.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

От кои храни да се откажем, за да имаме хубава кожа?

В това незабележимо растение се крие голяма лечебна сила

Как да накараме срамежливия човек да се отпусне?

Колко калории се изгарят по време на сън?

Великден 2024: Най-силните молитви за здраве, изцеление и защита

Как да запазите лимоните свежи за по-дълго време?

Ето няколко идеи как може да се използва стар козунак!

Цветето, което всеки трябва да има в дома си за Великден - то носи щастие и късмет

Зодиите, които нямат филтър на устата си

3 растения, които влияят положително на психиката ни. Ето защо трябва да присъстват във всеки дом!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно