9 прости и ефективни начина за облекчаване на стреса

1386
9 прости и ефективни начина за облекчаване на стреса
Снимка: nastya_gepp / Pixabay

Ежедневното бързане, проблемите, негативните събития повишават нивото на стрес, който без да се усетим се превръща в хроничен. Как да се предпазите от прекомерен стрес и тревожност?

Антистрес стратегии

1.           Дълбоко дишане

Дълбоките вдишвания и издишвания ще помогнат за бързо облекчаване на стресовата реакция на тялото. Факт е, че правилното дишане допринася за нормализирането на налягането и общата релаксация. Но има едно условие: на фона на дълбокото дишане е важно да се мисли за абстрактна тема. Ако продължавате да пускате стресиращи мисли в главата си, няма да има ефект.

2.           Смейте се

Обичате ли да гледате любимите си комедии и забавни видеоклипове в YouTube? Така вие облекчавате психическото напрежение. Смехът е чудесно средство, което намалява съдържанието на хормоните на стреса – кортизол и адреналин.

Дори самото очакване на забавлението ще даде подобен ефект. Ако  сте разбрали за снимките на новия сезон на любимото си комедийно шоу, настроението ви веднага ще се оправи и неволно ще се отпуснете.

10 метода да разкарате стреса и да сте отново енергични

Функционирането на многобройните, взаимосвързани био-системи в човешкия организъм зависи от менталните състояния на енергийните нива. С...

3.           Създайте списък с актуални задачи и зачерквайте

Планът за действие ще помогне  да подредите правилно приоритетите, да определите задачите в зависимост от степента на спешност. Списъкът със задачи ще помогне да организирате времето си, така че да можете да се отпуснете.

Ще можете да отложите това, което не изисква незабавно решение. Поставянето на строги изисквания към себе си предизвиква стрес, така че перфекционизмът не е полезен

4.           Отказ от алкохол

Стресът често става тласък за употребата на силни напитки, но алкохолът от своя страна увеличава стреса. Човек попада в порочен кръг, излизането от който може да бъде доста трудно.

Този чай редуцира стреса, маха главоболието и сваля килограми

Ментата е и чудесна, и освежаващата, а напиткаата от нея и по-конкретно – чаят, са чудесна здравословна алтернатива за ежедневиет...

5.           Физическа дейност

За да победите стреса, можете да изберете всяка физическа активност, която ви дава позитивно усещане. Дори обикновените разходки в най-близкия парк или площад са подходящи. Дейността предизвиква синтеза на хормона на щастието - ендорфин.

6.           Шоколад

Антистресовият ефект на шоколада се осигурява от какаовите зърна. Те съдържат полезни съединения, включително фенилетиламин. Това вещество дава усещане за еуфория, подобно на това, което изпитваме при състояние на любов.

7.           Управление на семейния бюджет

Как да постигнете целите си, като се освободите от "трябва"?

Ако искате да постигнете целите си в живота, важно е да започнете, като се освободите от "трябва да", което ви ограничава. Разберете ка...

Финансовите проблеми със сигурност повишават нивата на стрес. За да намалите интензивността на тревожността, е полезно да поддържате семейния бюджет, като планирате разходите. Така можете да се чувствате по-уверени и спокойни.

8.           Четене на книги

Само шест минути четене могат да помогнат за намаляване на нивата на стрес с 68% . Умът ни в процеса на четене се фокусира върху събитията, описани в книгата, като същевременно намалява мускулното напрежение, нормализира сърдечния ритъм.

9.           Здрав сън

Ако човек спи достатъчно, това намалява стреса, осигурява нормална активност през деня. Как да си осигурим здрав 7-8-часов сън? Проветрете спалнята си, приберете джаджите си, вземете душ или вана с ароматни масла, направете си успокояващ билков чай и не преяждайте вечер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се пише: екзистенциален или екзестенциален?

4 причини защо се образуват мокри петна по тавана

Кои са най-големите реки извиращи от Пирин?

Как да научим кучето на хигиенни навици?

Зареждате телефона си в колата? Голяма грешка, ето защо

Колко захар е препоръчително да ядем дневно?

Най-добрите закуски за МЪЖЕ са ето тези!

Как да се наспим дори с малко часове сън?

Двата вълка, които живеят в нас - много мъдра притча

Най-разтърсващото стихотворение на Пейо Яворов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com