6 ползи за здравето от горещата вана

4837
6 ползи за здравето от горещата вана
Снимка: iStock

Едва ли има по-хубаво нещо от това след дълъг и изтощителен ден, да си вземете вана, да отпуснете тялото си в топлата и ароматна вода и да почувствате облекчението от умората. Никой не би отказал да се наслади на това удоволствие, на фона на тиха и приятна музика и чаша вино. Но ваната не е само средство и начин за разпускане. Нея можете да използвате и като домашна лечебна терапия за различни здравословни състояния, без да се налага да давате излишни пари за скъпи процедури. Горещата вана оказва много добро действие и за да ви го докажем ще ви запознаем с  6 от ползите ѝ за вашето здраве.

1.Ваната действа и е една много добра терапия за по-добър сън. Топлата вода ще ви помогне да се отпуснете, ще снижи натрупалото се през деня напрежение и ще повиши телесната ви температура. Това ще провокира отделянето на хормона мелатонин, който е пряко свързан със съня. Затова, ако не можете да се отпуснете и да заспите, то вземете си топла вана.

Ето защо трябва да си правите по-често вана с мляко

Млечната вана е един от естествените начини да запазите кожата си млада и гладка. Още в древността този метод е бил използван от царица...

2.След интензивна тренировка във фитнеса или при по-голямо физическо натоварване, артрит или мускулни крампи, една топла вана, ще помогне на мускулите ви да се отпуснат, ще предотврати схващането и евентуална болка и ще ви накара да се почувствате много по-добре.

3.Топлата вода действа добре и на работата на сърдечно-съдовата система. Тя спомага за по-добрата работа на сърцето и за по-добрата циркулация на кръвта в кръвоносните съдове. Трябва да внимавате с нея обаче, ако страдате от ниско или високо кръвно налягане.

4.Отпускайки се във ваната, вие отпускате не само тялото си, но и нервната си система. Тази своего рода релаксираща терапия оказва много добър ефект върху мозъчната дейност, което ви кара максимално да ѝ се насладите.

5.Една топла вана в края на работния ден ще се отрази добре и на вашите бели дробове. Топлата вода, отпуска и разтваря бронхите, а така те се насищат с по-голямо количество кислород. За да подсилите този ефект можете да добавите във водата ароматно масло от невен, лавандула или роза. Потопете се в тази уханна течност за 15-20 минути и ще се почувствате освежени и пълни с енергия.

Какъв тип БАНИ да правите, ако имате проблеми или болежки в тялото

Още от малки знаем, че кисненето във вода има различни ползи за здравето ни. Нашите баби са използвали най-различни методи, билки и при...

6. Ваната може да бъде ваш съюзник и при симптоми на грип или настинка. Това е така, защото топлата вода има свойството да прочисти белите дробове. Тя ще отпуши синусите, ще стопли тялото ви и ще подпомогне имунната ви система, за да се справите по-лесно с вирусите.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com