6 промени ще настъпят в тялото ви, когато откажете кафето

5793
6 промени ще настъпят в тялото ви, когато откажете кафето
Снимка: iStock/Guliver

Доста хора не могат да изкарат деня без да вкусят любима глътка на вкусното ароматно кафе. На мнозина то им дава бодрост и тонус, като им помагат да работят по-активно и да не им се спи. Но дори и децата са наясно, че предозирането на кофеина не е полезно за здравето. Това е причината някои хора да ограничават употребата на вкусната напитка, а някои направо да се откажат от нея, колкото и трудно да е това.

Ако сте твърдо убедени да се откажете трайно от кафето, трябва да сте наясно до какви последици ще доведе това за организма ви.

1. Понижаване на кръвното налягане

Това би било страхотно, ако страдате от високо кръвно и редовно ви тежи или бучи главата. Когато спрете или ограничите кафето до минимум, вероятността кръвното ви да спадне е доста голяма. Причината, поради която кафето вдига кръвното е, че кофеинът стимулира нервната система, която влияе на сърдечносъдовата. Така че ограничавайки това действие, кръвното ще започне да намалява.

Защо никога не трябва да съхранявате кафето в хладилника?

Много хора смятат, че кафето ще запази аромата си по-дълго, ако го съхраняват в хладилника или дори във фризера. В случая то губи не са...

2. Елиминиране на безсънието

Спирайки кафето, скоро ще почувствате, че спите по-непробудно и по-дълго. Особено добър ще е ефектът, ако спрете да пиете кафе следобед или привечер. Идеята е нервната система да не се превъзбужда, а да се успокои. А това ще повлияе положително на съня ви. Ако се притеснявате, че ще ви се спи през деня, по-добре намерете друг стимул за енергия - витамини или натурални сокове.

3. Ако имате проблеми със зъби или венци, те ще отшумят

Киселинността в кафето е доста силна и тя може да доведе до неприятни стоматити и кариеси. Когато спрете кафето, тези оплаквания ще намалеят, а може дори и да изчезнат. Все пак това не означава, че не трябва да спирате да ходите на зъболекар.

4. Ще започнете да сваляте килограми

Как да гледате на кафе правилно

Гледането на кафе е цяло изкуство. Практикува се от опитни гледачи, за които това е истински ритуал. Може вие сами да го правите, но тр...

Когато пиете кафе без захар и други подсладители, то само по себе си не съдържа калории, които да увеличават теглото ви. Но доста хора слагат добавки в него, които могат да развалят диетата или режима ви.

5. Ще се почувствате по-спокойни

Когато приемате кофеин, адреналинът скача рязко нагоре. Това често пъти е предпоставка за увеличаване на стреса, човек става нервен и раздразнителен. Щом ефектът на кофеинът премине, това състояние се трансформира в апатия и изтощение. Затова в не малко случаи човек прибягва до нова порция кафе и всичко това се повтаря отново. Спирайки кафето, тези неща ще се регулират и спокойствието ще се завърне.

6. Главоболието ще отшуми

Погрешно е да се твърди, че кофеинът успокоява главоболието. Когато пиете много кафе, ефектът става обратен - предозирането води до по-силно главоболие и вдигане на кръвното. Спирайки кафето, отначало може би ще ви боли главата, но скоро това ще отшуми, защото поради липсата на кофеин стресът ще изчезне.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com