6-те болести, които изключително трудно се диагностицират

2388
6-те болести, които изключително трудно се диагностицират
Снимка: iStock

Има болести, които преминават безсимптомно и късно разбираме за съществуването им. Затова е добе да правите профилактични прегледи и изследвания поне веднъж на 6 месеца. Ето някои от заболяванията, които се укриват много добре в организма ни:

Лаймска болест

Обикновено болестта се проявява чрез обрив след ухапване от заразен кърлеж. Но има случаи, в които обривът не се появява или дори не го забелязвате. Други симптоми са треска, отпадналост и болки в тялото, което може да заблуди, че страдате от обикновена настинка. При продължителното игнориране на тези симптоми, лаймската болест може да стане хронична, а тогава е трудно да се излекувате.

Хипотиреоидизъм

Това е проблем, свързан с щитовидната жлеза. Тя е нефункционална и не може да произвежда достатъчно количество хормони. Диагностицира се трудно и понякога дори чрез изследвания може да се пропусне. Най-честите симптоми са суха кожа, покачване на килограми, запек, изтъняване на косата – твърде общи, за да се свържат с това заболяване.

Хемохроматоза

Заболяването е генетично и се предава по поколенията. Изразява се в това, че организмът произвежда прекално количество желязо. По принцип протича без симптоми, но е възможно първите признаци да се появят след 50-годишна възраст. Ако не се приемат нужните медикаменти, може да се развият други проблеми като диабет, сърдечна и чернодробна недостатъчност. Интересувайте се от генетичните заболявания на семейството си и ако тази болест съществува, следете профилактично нивата на желязо в кръвта си.

Хламидия

Заболяване, свързано с половите органи и предавано по полов път. Протича без симптоми и се диагностицира трудно. Посещавайте гинеколог за профилактични прегледи.

Хепатит С

Сериозно влошава здравословното ни състояние и дори може да стане хроничен. Засяга черния дроб и тогава може да установите заболяването, когато се появят проблемите с него. По-опасно е за хората, родени между 1945-1965 г. поради условията, в които са пребивавали и понижената хигиена.

Правете си редовни изследвания за болестта и ходете на профилактични прегледи. Така може да хванете хепатита навреме и да предотвратите по-сериозни последици.

Сънна апнея

Заболяване, при което по време на сън заболелите спират да дишат в продължение на до 20 сек. Като симптом може да отчетем хъркането, което само по себе си не предизвиква притеснение относно здравословното състояние и сънната апнея може да остане незабелязана. Болестта е опасна, защото увеличава и риска от развиването на болести, свързани със сърцето.

Каквито и симптоми да имате, а и дори всичко да е наред – правете си профилактични прегледи. Така може да се спасите без дори да подозирате. А е и за ваше спокойствие. Грижете се и обръщайте достатъчно внимание на здравето си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Предупредиха потребителите на електрически велосипеди за опасности при зареждане

eMAG пуска Hair & Makeup Shop с над 60 000 продукта и асистент за пазаруване за клиенти

Кои великденски ястия са задължителни за празничната трапеза?

Носил го е най-богатият на борда на Титаник: Продадоха златен часовник с история (ВИДЕО)

Ягодите - дразнят ли стомаха или не?

Къде се намира международното летище „Бен Гурион“?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com