6-те храни, които предпазват от неприятни възпалителни процеси

6982
6-те храни, които предпазват от неприятни възпалителни процеси
Снимка: https://pixabay.com

Суперхраните имат ползи за поддържането на цялостното ни здраве в добро състояние, както и за превенция от някои болести като например Алцхаймер, диабет, артрит, рак, остеопороза, заболявания на сърдечно-съдовата система и др. Затова е добре в менюто си да включваме предимно пресни храни, с чиито състав и свойства сме наясно. Има някои храни с по-изразени протиовъзпалителни свойства, които прииждат на помощ при появил се възпалителен процес или инфекция в организма. Ето и няколко примера за такива храни:

Папая

Папаята е екзотичен плод, който има мощно антиоксидантно влияние в организма ни. Този плод е богат на витамини като С, Е и провитамин А – те са известни именно с антиоксидантните си свойства. Освен това, благодарение и на ензимите апаин и хипоапаин в тях също усилват противовъзпалителното действие.

Боровинки

Любимата храна издава много за характера на човек

Любимата храна на човек може да разкрие някои важни черти от неговия характер. Това е доста точен метод за определяне на енергията, коя...

Сините боровинки са именно от онези суперхрани, за които стана въпрос в началото. Съставът им е богат на антоцианини, флаваноли и др. Фитонутриенти, имащи ролята на антиоксиданти в организма.
Червените боровинки също съдържат полезни фитонутриенти с противовъзпалителни свойства. Те са познати с благоприятното влияние върху пикочната система, но могат да са много полезни и за храносмилателната и сърдечно-съдовата система, като умело ги защитават от появата на инфекции.

Броколи

Броколите също са чудесен избор при здравословното хранене, тъй като са богати на витамин С, за който знаем, че е сред най-силните антиоксиданти. Освен противовъзпалителни фитонутриенти обаче, броколите съдържат и противоракови, което прави консумацията им още по-препоръчителна.

Джинджифил

Още една суперхрана, имаща безброй ползи за нашето здраве. Чудите се защо обаче е горещо препоръчван като напитка, когато сме болни и настинали? Това е именно защото джинджифилът има в състава си редица антиоксидантни вещества, които защитават тялото ни от възпаления и инфекции, както и се борят при вече налични такива. Проведени са редица изследвания, които доказват множеството ползи на джинджифила като противовъзпалителна и суперхрана.

9 храни, които ще понижат кръвното ви налягане!

Замисляли ли сте се, че можете да се справите с хипертонията не само с хапчета, но и с диета? Ето как да го направите. Проучвания пока...

Орехи

Като цяло повечето видове ядки са полезни за здравето ни, но консумирани с мярка. За орехите можем да кажем, че в състава им откриваме алфа-линоленова киселина, която защитава клетките от възпаления и спомага за по-бързото елиминиране на вече образувалите се такива. Но отново споменаваме, че трябва да следите за количеството, което хапвате, защото те са калорични и мазни.

Авокадо

Авокадото е включено в менюто на всеки спортист или човек, който спазва хранителен режим, тъй като ни осигурява нужната енергия и полезни мазнини, засища ни и спомага за топенето на излишните килограми. Освен това, в състава му намираме някои мощни антиоксиданти, както и полезни витамини и минерали.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com