7 неща, които никога не трябва да казваме и на най-близките си хора

14859
7 неща, които никога не трябва да казваме и на най-близките си хора
Снимка: iStock

Много от мъдреците от миналото са ни предупреждавали, че някои неща е добре да запазим за себе си и да не споделяме с другите. Споделянето на тайни в неподходящ момент е същото като задържането на истина, когато е време да я кажете. Има време за казване на истината, има време за гатанки и пазене на съкровени тайни. Мъдрите хора знаят как да се държат и в двете ситуации. С една дума, пазенето на тайна не е лъжа.

1. Първото нещо, за което е добре да пазите в тайна, са вашите дългосрочни планове. По-добре е да не говорите за тях, докато не сте напълно наясно дали ще се случат или не. Повечето от нашите идеи нямат стопроцентова гаранция и все нещо може да се обърка. И ако някой реши да се възползва от това, за да ни провали, всичките ни планове могат да отидат на вятъра.

2. Второто нещо, което трябва да пазим в тайна са нашите добри дела. Те са голяма рядкост в нашия свят, но струва ли си да ги разгласяме на всички? Разбира се, че не. Подобно отношение към тях само увеличава егото и допринася за растежа на гордостта. И това не е много добре, нали?

Може да не ви се вярва, но най-силно завиждат роднини и приятели

3. Освен това не говорете за вашия аскетизъм.  Не се препоръчва да говорите за вашите аскетични подвизи, тоест за отказ от храна, сън, секс и др. Физическият аскетизъм е полезен само ако съвпада с духовните и емоционалните аспекти на вашата личност.

4. Четвъртото нещо, което трябва да пазим в тайна, са нашите смели и героични дела. Да, това, което сте направили, е прекрасно, благородно и важно, но това са само изпитания от Всевишния. Всеки човек е изправен пред подобен вид изпитания. Някои от нас са изкушени от нещата, които ни предлага света, други преминават през свои собствени вътрешни изпитания. В първия случай нашите подвизи могат да се видят от всички хора около нас, от които впоследствие получаваме награди. Но победите, които правим в себе си, остават скрити за очите на другите, така че в този случай оставаме без похвала. Поради тази причина мъдреците съветват хората, постигнали видими за всички победи, да проявяват уважение към тези, които извършват вътрешни подвизи, без особено да се хвалят с постижения.

Какво да правим, когато сме заобиколени с досадни роднини?

5. Петото нещо, което трябва да запазим за себе си, е нашето духовно израстване.  Това е само наше лично постижение, което е добре да се пази в тайна от другите. Струва си да го демонстрираме само в ситуации, когато по този начин можем да научим на нещо други хора.

6. Особено трябва да мълчим за семейните проблеми и конфликти. Кавгите са освобождаване на негативна енергия, натрупана в процеса на общуване. Колкото повече обсъждате с другите проблемите си, толкова повече вярвате в тях.

7. И накрая, последното – не разпространявайте клюки и лоши думи, които сте чули от другите и за други хора. Никой не обича да говорят зад гърба му и не е приятно. Същото важи и за това да говориш зад гърба на някого.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com