7 неща, от които насилниците изпитват смъртен страх

9076
7 неща, от които насилниците изпитват смъртен страх
Снимка: iStock/Guliver

Смята се, че всеки насилник е човек със силен характер. Но всъщност това не е така – дълбоко в себе си те са травмирани хора, чието влияние не е толкова трудно да се неутрализира.

1.       Кой е насилник с прости думи

Според германския психиатър Грета Херман насилникът създава за себе си и жертвата свят на зло криво огледало, където механизмите за самозащита не работят, където волята е прикована. Можете да нулирате "заклинанието на вещицата", ако излезете от играта. Най-лошото при насилието е, че за мнозина това е нещо обичайно. Всъщност не е нормално. Насилниците са по-слаби и по-зли от жертвите си. Те имат много страхове, които им въздействат пагубно.

2.       Загуба на контрол

Контакътъ с насилник е като да седите на една игрална маса с измамник. Докато жертвата е "на каишка", насилникът се чувства като господар на света. Да правиш внезапни движения, да крещиш, да тръшнеш вратата, да заплашваш – означава да играеш по неговите правила и да се обричаш на загуба. Но когато жертвата спокойно си тръгва, когато тя е еднакво безразлична както към грубите думи на насилника, така и към неговото покаяние и обяснение в любов, настъпва крахът му.

3.       Насилникът и обществото

Почти винаги насилникът показва волята си само лице в лице. Характерните му фрази са „Не покзвайте мръсно бельо на обществени места“, „Ще говорим вкъщи“, „Не се позори пред хората“. Но той дори не осъзнава, че се страхува от излагане, обществено осъждане, съсипване на репутацията му.

4.       Да бъде ненужен

Насилникът е зависима фигура. Единият трябва да се подчинява, другият не може да си представи себе си без "подчинен". Ето защо, подобни съюзи понякога продължават години и десетилетия.

Почти винаги жертвата играе ролята на дете, играейки сценарий от детството отново и отново. Насилникът се страхува до смърт да не остане встрани от вниманието, защото всъщност смята себе си за справедлив, за най-важния и незаменим.

5.       Не знае как да преодолее раздялата

Почти винаги зад насилника върви следа от неприятности, несигурност и нестабилност. Всичко това идва от детството. Насилниците са параноични. Направено е от родителите или някой друг по-силен. За да избегне повторение на ситуацията, насилникът ще предприеме драстични мерки, запушвайки празнотата в душата на първия човек, който му се е доверил.

6.       Играчка в по-силни ръце

Съпругът може морално да унищожи жена си, да доведе децата до нервен срив, но в същото време няма да пропусне да отиде при любовницата си, която ще избърше краката си върху него. Насилниците се страхуват да заемат мястото на насилвания и да имат друг тиранин над себе си.

7.       Истинският насилник не може да съществува сам

Всеки агресор има нужда от жертва, за да съществува и да прогресира. Основният маркер на референтния насилник е невъзможността да съществува сам. Той (или тя) ще намери стотици причини да се срещне или просто да заяви, да напомни за себе си след конфликта. Целта на подобно поведение е същата – да се върне обектът на натиск, без който е невъзможно да се поддържа собствената си ценност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Възглавница за качествен сън: Полезни съвети

Високо напрежение: Това са 4-те най-опасни зодии

Чай каркаде - топъл или студен се пие

Параноици: Зодиите, които винаги мислят, че партньорът им изневерява

Мразят самотата: Тези зодии винаги са във връзка

5 безполезни продукта, за които редовно харчим много пари

7 съвета за избор на цветове за стените вкъщи

Невероятни: Това е жената с най-красивите очи в света (СНИМКИ)

Причини защо да не гладите спалното си бельо

Съберете цифрите си на раждане и надникнете в бъдещето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com