7 неща за Нова година, които не знаете

14956
7 неща за Нова година, които не знаете
Снимка: iStock/Guliver

Наближава Нова година - време, когато милиони празнуват с храна, нови преживявания и неизменната целувка, докато часовникът удря 00:00 ч. Но колко от хора знаят нещо повече за този празник?

Ето 7 интересни факта за Нова година, които "Today’s Life" подбра за вас, цитирани от БГНЕС:

Ритуали за късмет: Как да изпратим старата и посрещнем новата година

За да направите новата година по-успешна, без да "вземате негативния багаж" от отиващата си 2020г., можете да направите няколко неща. З...

1. Първото новогодишно тържество датира отпреди 4000 години. Юлий Цезар, императорът на Рим, е първият, който обявява 1 януари за национален празник. Той кръщава месеца на Янус, римският бог на вратите и портите. Янус имал две лица, едното гледало напред, а другото назад. Цезар смятал, че ще бъде подходящо месецът да бъде кръстен на този бог.

2. 45% от хората взимат кардинални решения точно на Нова година. Най-важните са: да отслабна, да стана по-съвестен, да харча по-малко и да спестявам повече, да поддържам формата и здравето си повече и да се откажа от тютюнопушенето. 25% от взелите решения, решават да започнат да се борят за постигането им от втората седмица на януари.

3. Погрижете се на новогодишната трапеза да има листни зеленчуци. Традицията сочи, че колкото повече листни зеленчуци яде човек, толкова по-голям късмет ще има (какъв стимул за поддържане на здравето!). Традицията казва още, че бобовите растения носят успех, защото бобът и грахът приличат на монети.

4. Американците пият близо 360 милиона чаши шампанско на Нова година. Мехурчестите вълшебници датират от 17-ти век, когато е изобретен коркът.

Туристи в хотелските ресторанти до 22 ч., ще посрещнат Нова година в стаите си

След 22 часа туристите в хотелски ресторанти ще се приберат по стаите си, за да посрещнат Нова година индивидуално, с двама-трима души,...

5. Около 1 милион души се събират на "Таймс Скуеър" в Ню Йорк, за да наблюдават как топката пада. Падането на топката навръх Нова година се появява заради забрана за фойерверки. Първата топка през 1907 г. е 300 кг и е осветена със 100 25-ватови лампи. Настоящата топка засенчва старата (благодарение на технологиите). Днес тя е покрита с 2 688 кристала, осветена е от 32 000 LED светлини, тежи 5 380 килограма и е 3,5 метра в диаметър.

6. Не забравяйте да бъдете заобиколени от семейство или близки в навечерието на Нова година. Първият човек, който срещнете през новата година, може да зададе тон за следващите 12 месеца. Това важи и за двойките. Ако една двойка, която празнува Нова година заедно, не се целуне, може да се раздели, според поверията.

7. Според статистиката на Националното бюро за застрахователни престъпления, най-много автомобили се крадат на Нова година, повече, отколкото на всеки друг празник. Не си мислете, че това, че колата ви е стара, я прави застрахована. През 2011 г. "Хонда Акорд" от 1994 г. беше най-крадената кола. За да предотвратите кражба на автомобила си, уверете се, че той е на сигурно място и винаги вземайте ключовете в себе си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Какво е сомнилоквия и колко хора са засегнати от този феномен?

Как се наричат нишките в банана и напълно безопасни ли са за здравето ни

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно