7 съвета за справяне с преяждането

2358
7 съвета за справяне с преяждането
Снимка: iStock/Guliver

Рождени дни, партита, срещи с приятели – понякога всички преяждаме. Ако е от време на време, няма проблем. Средно жените трябва да приемат около 2000 калории на ден, а мъжете около 2600. Превишаването на това количество не е причина за притеснения. Няма да окаже голямо влияние върху цялостното ви здраве, но ще причини временни неприятни симптоми като болки в стомаха, подуване, проблеми с храносмилането, гадене и сърцебиене. Обикновено тези признаци минават от само себе си, след като храносмилателната система се задейства. Ето няколко съвета как да се почувствате по-комфортно в такива случаи:

1. Избягвайте стреса.

Много от нас изпитват вина и угризения след преяждане. Ако се случва рядко, няма да натрупате излишни килограми или да страдате от дълготрайни последствия. Но, ако асоциирате вината с яденето, това може да доведе до нездравословно отношение към храната. Вместо да се стресирате за миналото, планирайте какво може да направите в близките дни.

2. Не лягайте по гръб.

Седем неща, които се случват когато преядем

Чудите се защо не е добра идея да преяждате? Внимавайте като сядате на маса!  1. Стомахът ви се разтяга. "Стомахът ви е много ел...

След обилно хранене, обикновено се чувстваме уморени и ни се приспива. Опитайте се да устоите на това желание и да не лягате по гръб. Това ще увеличи храносмилателните ви проблеми. Ако ви е трудно да се движите, опитайте поне да стоите прави. Дори и така горите малко калории.

3. Водата

Усещането от подуване след обилно хранене се причинява от приемането на натрий. С водата част от натрия, приет с храната, ще се изхвърли. Но помнете, не прекалявайте с водата. Ограничете се до 1 чаша след хранене, пийте я бавно. Продължете да пиете вода през целия ден в малки количества. Ако прекалявате с течностите, те ще разширят стомаха ви и ще се чувствате още по-зле.
Ако искате да избегнете преяждането, пийте вода половин час преди хранене. Така количеството храна, което ще приемете, ще бъде значително по-малко.  

4. Избягвайте газирани напитки.

Как да се справим с преяждането

Всеки има такива дни. Голяма чиния спагети, после шоколад и чипс на дивана. Разбира се, човек може да си позволи това удоволствие. Но о...

Пиейки газирани напитки, вие поглъщате газ, който изпълва храносмилателната ви система. Организмът ви вече е стресиран от преяждането, така че содата само влошава тежестта, която изпитвате. Подсладените напитки намаляват процеса на изгаряне не мазнините и по този начин тялото складира повече мазнини, особено ако ги пиете непосредствено след богата на протеини храна.

5. Разхождайте се.

Това няма да ви накара да се чувствате по-малко подути, но движението ще помогне на стомаха да се изпразни по-бързо. Една 10-минутна разходка съдейства на храносмилането и балансира нивата на кръвната захар. Когато кръвната захар достигне високи нива (което се случва след обилно хранене) се освобождава инсулин. При извършване на физически движения се балансират нивата на кръвната захар и се избягва складирането на допълнителни мазнини.

6. Пийте ментов чай.

Вместо вода, пийте малко ментов чай. Ментата облекчава отделянето на газове в стомаха по естествен начин и подпомага процеса на храносмилането.

7. Планирайте следващото хранене.

Едва ли в момент на преяждане, ви се мисли за храна, но е много важно да си дадете сметка колко по-лесно и важно е да не стигате дотук. Планирайте следващите си хранения, включете в тях повече пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци. Пийте повече течности, движете се и хапвайте от всичко с мярка.

8 трика, с които да спреш да преяждаш

Когато сме под стрес, сме склонни да похапваме много повече от нужното. Понякога го правим и защото ни е скучно или пък поради наличиет...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com