8 начина веднага да спрете безпокойството си

2632
8 начина веднага да спрете безпокойството си
Снимка: iStock/Guliver

Ето осем доказани начина веднага да сперете с безпокойството: 

1. Признайте, че имате някаква форма на тревожно разстройство.

Признайте, че имате проблем или понякога изпитвате безпокойство, независимо от случая, и го приемете. Това е най-голямата стъпка към преборването на тревожността. Ако се престорите, че го нямате или се опитате да се оправдаете за поведението си, няма да се подобрите. Осъзнаването, че безпокойството ви засяга и че трябва да си върнете контрола, е най-добрият начин да имате по-щастлив живот.

2. Осъзнайте, че получаването на помощ не означава прием на лекарства.

Не съм голям фен на лекарствата, дори при панически атаки. Но това е за всеки отделен случай и за лични предпочитания. Така или иначе, получаването на помощ за вашата тревожност е единственият начин да вземете контрол. Силно препоръчвам когнитивна поведенческа терапия, известна иначе като CBT, тъй като тревожността е толкова вкоренена в нашия начин на мислене - негативни мисли, проекция и страх. CBT адресира начини да промените вашето мислене и гледна точка. За мен вече мога да разбера кога имам проблеми там, където няма такива, или ако се тревожа за бъдещето. CBT ми помага да направя това. CBT може също така да ви помогне постепенно да се справите със страховете и фобиите с ръководството на терапевт, към когото то вече се превръща в страх.

3. Раздвижете се и започнете да тренирате.

Тревожността отнема много енергия. Понякога се шегувам, че не само бързият ми метаболизъм ме прави слаб; Изгарям калории просто от притеснение. Физическата активност помага за внасянето на добри ендорфини в мозъка и също така е чудесен начин да намалите стреса и да се отдалечите от тревогите си за момент. Йога е задължителна. Тотално мързелив съм по йога, но обичам фитнеса и бягането. Мотивирайте се да се движите, за да изчистите ума си и да се фокусирате отново

4. Практикувайте техники за дълбоко дишане.

Да, може да се чувствате глупаво, като дълбоко вдишвате и се разтягате в средата на стаята си всяка сутрин, но така започвам деня си. От самото начало забелязах голяма промяна в себе си. Всъщност, ако усетя, че идва паническа атака, веднага насочвам вниманието си към дълбоко вдишване. Превръщането на този сутрешен навик е чудесен начин да започнете деня си и да запазите безпокойството.

5. Обърнете внимание на правилния начин да реагирате на симптомите.

Всеки изпитва безпокойство по различен начин. Изпотявате ли се обилно или се зачервявате? Може би стомахът ви се обръща и се озовавате да тичате до тоалетната? Отбелязването на признаците на безпокойство ще ви помогне да направите крачка назад и да кажете, когато симптомите идват: "Защо се чувствам тревожен? Как мога да управлявам тези чувства? Мога ли да вдишам дълбоко? Какви са начините, в които се захранва мисленето ми безпокойството ми? "

6. Водете ежедневен дневник.

Писането на дневен блог или дневник може да ви помогне да забележите настроения и периоди от време, в които тревожността ви е по-лоша от другите. Това ще ви помогне да научите как да спрете да се чувствате тревожни и да се справите ефективно с безпокойството, особено ако правите когнитивна поведенческа терапия.

7. Разпознайте паническата атака за това, което си струва.

Вместо да се побърквате, когато имате паническа атака - което е нормален отговор, особено когато имате първата си такава - признайте, че атаката не означава, че нещо не е наред с вас. Всъщност атаката по същество е еволюционен отговор на страха. Тялото ви реагира на страх почти сякаш мечка ви преследва в гората или някакво ужасно създание, подобно на нашите предци. Реакцията на битката или полета, така да се каже.  Ако трябва да лекувате, направете го под грижата на лекар, но ако можете поне да разпознаете биологичните компоненти на битката или реакцията на полет, това може да направи паническата атака по-малко страшна. 

8. Не позволявайте на безпокойството да пречи на ежедневието ви.

Когато безпокойството ви завладее, това може да ви накара да се оттеглите от другите или да останете вътре. Веднъж в продължение на няколко ваканционни дни имах паническа атака доста пъти, която почти ме държеше вкъщи, докато си казах, че ако остана вкъщи сега, ще започна да се оттеглям все повече и повече, захранвайки безпокойството си . Вместо това направих точно това, което бях планирал - с безпокойството си по време на пътуването. Това означаваше да направя дълго пътуване, докато се чудех дали може да имам атака. Това означаваше да ходя на срещи с дъщеря ми, докато се чудех дали отново мога да имам атака.

Тревожността е ужасна и затова е необходимо много прозрение, търпение и любов, за да се укроти този звяр. Но ако вложите работата в битката, ще излезете победител.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com