8 причини за главоболие, които не са свързани със заболяване

9351
8 причини за главоболие, които не са свързани със заболяване
Снимка: iStock/Guliver

Главоболието съпътства редица здравословни проблеми – от вирус през високо кръвно налягане до животозастрашаващи заболявания като инсулт и мозъчен тумор. Тези състояния изискват медицинска помощ.

Главоболието обаче може да нарушава ежедневието и на напълно здрави хора. Кои са причините, които водят до болки в главата, ако човек е здрав?

Дехидратация

Водата е живот. Тя съставлява значителна част от човешкото тяло. Недостатъчният прием на вода води до затруднено пренасяне на хранителни вещества и отпадни продукти между органите, затруднено храносмилане, суха и повехнала кожа, проблеми с регулиране на телесната температура и влошено общо здравословно състояние. Липсата на адекватен прием на течности и ниските нива на хидратация са честа причина за главоболие, което не е причинено от здравословен проблем. Хидратирането на организма бързо помага за преодоляване на това главоболие.

Стрес

Стресът е сериозно изпитание за здравето  и психиката на индивида. По време на стрес се наблюдава прилив на адреналин и кортизол. Системният стрес причинява промени на биохимично ниво, водещи до главоболие. Почивката, позитивните преживявания, избягването на стресови фактори, спокойствието са най-краткият път за справяне с главоболието, причинено от стрес.

Физическа и психическа преумора

Почивката е важна за възстановяването на организма. Прекомерното натоварване, физическото пренапрежение и психическата преумора често резултират в главоболие. Осигуряването на релакс, почивка и отмора е изпитан начин за противодействие.

Глад или диета

Гладуването и отказът от прием на адекватни количества храна, намаленият прием  на въглехидрати с цел вталяване водят до ниски нива на кръвната захар, а те от своя страна – до главоболие. То лесно може да бъде преодоляно чрез нормализиране на нивата на глюкоза в кръвта. Лъжичка захар елиминира главоболието, причинено от глад или диета, за минути.

Проблеми със зрението

Неправилно определеният диоптър, очила, несъобразени с нуждите, силната светлина от монитора, дългото взиране могат да причинят главоболие, което не е свързано със заболяване, а с преумора на очите. Важно е да се избират очила след консултация с лекар, да се прави почивка на очите при дълга работа на компютър и да се избягва втренчването в екрани.

Проблеми със съня

Недостатъчното количество сън или влошеното му качество са сред основните причини за тежко главоболие. Липсата на сън се отразява неблагоприятно върху цялостното здравословно състояние на организма и е причина за усещане за тежест и болка в главата на другия ден.

3 симптома на главоболие, които показват, че трябва да отидете на лекар

Въпреки че главоболието е изключително мъчително състояние, често го пренебрегваме и считаме, че то не е основателна причина да посетим...

Злоупотреба с алкохол

Негативното влияние на спиртните напитки върху мозъка, черния дроб, бъбреците, сърцето, кръвоносните съдове, различни хормонални и регулаторни системи е причина за поява на тежък махмурлук в деня след злоупотреба с алкохол. Един от симптомите на махмурлука е главоболието. Необходими са хидратация, почивка, детоксикация, лека храна и лека физическа активност, за да се освободите от неприятните симптоми, дължащи се на препиване. Така по-лесно ще се избавите от главоболието.

Бременност и кърмене

Свързани са с хормонални промени. Колебанието в нивата на хормоните и особено в нивата на естрогена е сред основните причини за главоболие. Намаленото количество на хормона естроген в тялото често води до болки в главата. Това може да се случи не само по време на бременност, но и по време на менструация, менопауза, кърмене.

Ако главоболието персистира и не отминава след премахване на тези фактори, консултирайте се с лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com