9 странни мита за бременността

2342
9 странни мита за бременността
Снимка: iStock

Бременността е време на вълнение и очакване и бъдещите майки често са пълни с въпроси, много от които, за съжаление, се основават на митове и суеверия. Ако пия кафе по време на бременност, бебето ми ще се роди ли с кафяви петна? Може ли гледането на лунно затъмнение наистина да причини деформация на детето ми? Съществуват безброй митове, суеверия и бабешки приказки за бременността, много от тях са удивително подвеждащи, но въпреки това действително вярвани и увековечени. Тук са представени и развенчани девет забележителни.

Красотата на майката

Според мита момичетата крадат красотата на майките си. За разлика от това, ако една бременна жена стане по-привлекателна по време на бременността си, тя може да благодари на малкото момче в утробата си. Разбира се, истината е, че сутрешното гадене, променящите се нива на хормоните и нарастващата подутина на бебето оставят много бременни жени изтощени и измъчвани от акне, особено през първия триместър. Така че, очакващите жени обикновено не са на върха на красотата си. И това важи независимо дали бебето е момиче или момче.

Сутрешното гадене

Колкото по-лошо е сутрешното гадене на жената, толкова по-вероятно е тя да носи момиче, или поне така предполага популярният мит. И това вероятно е мит, ако попитате експерт по темата. Но изследванията показват, че може да има нещо вярно в това. Проучване, публикувано през 2004 г., установява, че делът на жените, които са родили момичета, е малко по-висок при жените, които са потърсили лечение за гадене и повръщане по време на бременност, отколкото при жените, които не са потърсили лечение.

Забравете за лютото

Митът също предполага, че пикантните храни, консумирани по време на бременност, могат да изгорят очите на бебето, което води до слепота. Пикантните храни също са обвинявани за спонтанни аборти и предизвикване на раждане. Въпреки че тези асоциации може да звучат правдоподобно за някои хора, те не са реални. Пикантните храни обаче могат да увеличат риска от киселини при бременната жена. Повтарящите се киселини по време на бременност може да означават, че бебето ще се роди с глава, пълна с коса, ако вярваме на друга бабешка приказка.

Интересни факти за бременността

Въжета и нухални връзки

В някои култури суеверията съветват бременните жени да избягват да прекрачват въжетата, докато са бременни, тъй като това може да доведе до нухална връв, в която пъпната връв се заплита около врата на бебето. В съвременната епоха митът е разширен, за да включи електрическите кабели. Митът също така препоръчва да не се вдигат ръцете над главата по време на бременност, тъй като това също може да доведе до нухална връзване. Няма научна основа за нито един от тези митове.

Косата и вродените дефекти

Ако една жена бъде подстригана, докато е бременна, бебето може да развие проблеми със зрението си. Трудно е да се разбере естествен процес, който би могъл да лежи в основата на причината и следствието, загатнати от това суеверие. По-спорно е дали жените трябва да боядисват косата си по време на бременност. Използването на бои за коса не е окончателно свързано с вродени дефекти при бебетата, въпреки че експертите съветват да не го правите през първия триместър.

Лунният ефект

Сред по-твърдо вкоренените суеверия относно бременността е схващането, че честотата, с която се раждат бебета, се увеличава по време на пълнолуние. Дори някои медицински служители, които работят в родилните отделения, вярват в това, което вероятно засилва в общото съзнание правдоподобността за действителна връзка. Въпреки задълбочените изследвания обаче, учените все още не са установили връзката между пълнолунието и раждаемостта.

Грозни животни

Бабешка приказка, която съществува в няколко култури, предполага, че когато бременна жена погледне неприятно или грозно животно, нейното бебе ще заприлича на това животно. Няма доказателства в подкрепа на идеята и по-важното е, че бебетата просто не могат да бъдат грозни.

Най-добрите съвети как да се подготвим за първа бременност

Без подаръци, моля

В някои култури се смята, че купуването, получаването или отварянето на подаръци за бебето преди появата му привлича зли духове или носи нещастие, като спонтанен аборт. Основано до голяма степен на страх и вяра в магия, това носи отличителните белези на суеверие. По подобен начин някои жени вярват, че духът на бебето ще бъде изплашен (при спонтанен аборт), ако бременността бъде обявена твърде рано. Това също се основава на погрешно разбиране на причинно-следствената връзка. Рискът от естествен спонтанен аборт е по-висок през първия триместър в сравнение с втория и третия триместър. Обявяването на бременност през първите седмици не оказва влияние върху риска от спонтанен аборт.

Разтриване на корема

Колкото и изкушаващо да е, бременната жена трябва да се въздържа от прекомерно търкане на изпъкналото си коремче, гласи бабешка приказка от Китай. Ако тя прекалява, бебето й ще бъде разглезено. Това, което предполага митът, е много малко вероятно. Заслужава да се отбележи обаче, че от 10 гестационна седмица развиващият се плод може да усеща докосване, предизвиквайки реакции, когато бъде побутнат през корема на майката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Пожелания за Великден 2024 - ето кой има имен ден

Какво трябва да се яде първо на Великден и в колко часа се разговява

Как се е празнувал Гергьовден в миналото?

Защо 6-ти май е ден на Българската армия?

Да бягаш маратон и да дегустираш 25 вида вино? Абсолютно е възможно (ВИДЕО)

Какво се прави на Гергьовден за късмет през цялата година?

Болят ли ви ставите? Тези храни или напитки може да са виновни затова.

От кои храни да се откажем, за да имаме хубава кожа?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com