Акнето признак на хормонален дисбаланс ли е?

5288
Акнето признак на хормонален дисбаланс ли е?
Снимка: iStock/Guliver

Акнето е състояние на кожата в резултат на излишната мазнина, произвеждана от мастните жлези. Обикновено се появява на лицето и гърба, въпреки че може да се види и на раменете и гърдите.

Акнето обикновено започва през юношеството и може да продължи в зряла възраст. Някои фактори като стрес, диета и употребата на някои козметични продукти могат да причинят появата на акне, но основната причина за акнето е хормоналният дисбаланс или хормоналните промени в пубертета.

Хормонален дисбаланс

Акне до 20-те години

Тъй като хормоните ви все още се променят, кожата ви отделя повече мазнини. Това е една от основните причини за пори и пъпки. Пробивите обикновено се появяват в Т-зоната, където имате най-много мастни жлези. В тази област могат да се появят бели точки, пъпки или дори пълни с гной кисти.

Акне на 30-те години /и след това/

5 доказани начина да се отървете от петната след акне

Акнето е проблем, който има всяко момиче и има различни причини за това: слаб имунитет, замърсяване на кожата на лицето, излишък на себ...

От тридесетгодишна възраст нивата на естроген намаляват по-бързо от нивата на тестостерон, което благоприятства увеличаването на производството на мазнини и може да причини петна по кожата и малки подутини или червени пъпки по линията на кожата, челюстта или около устата, което води до признак на хормонален дисбаланс.

Как да балансирате хормоните си по естествен начин?

Правилна диета за предотвратяване на акне

Диета, която е бедна и особено богата на захари и нишестета, може да наруши естествения баланс между естроген и тестостерон, влошавайки кожните проблеми. Опитайте да ядете тези храни, за да балансирате хормоните си и за здрава, блестяща кожа:

- Кокосово масло: от съществено значение за производството на хормони и много здравословно за общото здраве.

Може ли витамин В да причини акне?

Може ли витамин В12 да причини акне? Трябва ли да премахнем витамин В12 от диетата си, ако страдаме от акне? Страдате ли от акне без в...

- Бадеми: Богати на витамин Е, те помагат да се грижите за здравето на вашата кожа, като същевременно я предпазват от UV лъчите.

- Яйца: Те съдържат HDL холестерол (добрия), който е основен елемент за производството на хормони. 

- Броколи: Съдържат високи нива на фитоестрогени, които насърчават хормоналния баланс и също така са богати на витамин С и Е. Тези витамини подпомагат производството на колаген и предпазват кожата от UV лъчите.

- Авокадо: Те имат множество ползи за вашето здраве и са отлични за овлажняване на кожата. Богати са на омега 9 мастни масла, които помагат за възстановяването на увредените кожни клетки, намаляват зачервяванията и успокояват раздразнената кожа. 

Намалете приема на кофеин

3 причини, поради които кафето може да е виновно за акнето

Кафето безспорно е една от най-предпочитаните за консумация напитки от милиони хора по света. Повечето хора, дори не могат да си предст...

Кофеинът повишава нивата на кортизола, понижава нивата на хормоните на щитовидната жлеза, създавайки хаос не само с хормоните ви, но може да причини и нарушения на съня. Заменете пристрастяването си към кафето със зелен чай, тъй като той ще помогне за повишаване на нивата на хормоните.

Физически упражнения

Редовното практикуване на упражнения, освен че е много полезно и здравословно за да поддържате форма, е от съществено значение за хормоналния баланс.

Предотвратяване

Най-добрият ключ към лечението на акне е да го предотвратите, преди да се случи. Кожата, която изглежда млада през двадесетте, не трае вечно... Ако обаче се грижите и я защитавате, това ще има дълбоко въздействие върху бъдещето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо не трябва да се глезите с безплатни бонбони на рецепцията?

Тези жени не могат да носят обувки с висок ток

Пътешествие за вкуса: 5 интернационални ресторанта в София

Как се казва столицата на Шри Ланка

Как се казва столицата на Пакистан

Как да избегнете сълзите, когато режете лук: 8 начина, които трябва да опитате

Защо шоколадът ни прави по-щастливи: 9 изненадващи факта за любимото лакомство

Можете ли да отслабнете по-бързо, като тренирате на празен стомах?

Как се пише: осигуровки, осигоровки, усигуровки или усигоровки?

Какъв пост се спазва през Страстната седмица?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com