Ако имате котка в къщи, веднага махнете тези 6 растения от дома си

25621
Ако имате котка в къщи, веднага махнете тези 6 растения от дома си
Снимка: iSock

Животните са най-неспокойните и любопитни обитатели на къщата. Трябва да ги държите под око, особено ако в апартамента има тези токсични цветя.

Въпреки факта, че котките са заклети месоядни, те обичат да дъвчат млада трева, а ако няма такава, те с удоволствие ще се насладят на вашите стайни растения. Цветята могат да причинят локално възпаление на кожата, устата, стомаха, а някои могат да имат пагубен ефект върху вътрешните органи на котките: бъбреците или сърцето. Не трябва да сте небрежни към факта, че пухчето повръща, след като яде от вашите растения - като правило той не почиства стомаха си, както много хора мислят, котката е била отровена! Ще ви кажем с кои саксийни растения ще трябва да се сбогувате, ако животът на котката ви е скъп.

1. Азалия

Азалия, обичана от мнозина, е същата, която се продава в много супермаркети, с красиви многоцветни цветя. Много е опасно за котките: при поглъщане може да причини конвулсии, припадъци, лигавене, бъбречна и сърдечна недостатъчност. В никакъв случай не носете това растение в дома си.

Пазете домашните си котки от тези опасни стайни растения

2. Лилиум

Лилиумите са много опасни за котките, причиняват бъбречна недостатъчност, защото са изключително токсични. Това са наистина красиви цветя, които често се използват за украса на стаи. В същото време растенията излъчват много силен аромат, който може да навреди не само на животните, но и на хората. Ароматът на лилиум може да причини главоболие, световъртеж и дори припадък.

3. Мушкато

Това цвете живее на почти всеки перваз на прозореца у нас, но малко хора знаят, че мушкатото е отровно за котките. Съдържа токсични вещества - гераниол и линалол. Цялото растение е опасно за котките, но листата са по-опасни. Ако пухчо яде мушкато, може да получи алергичен дерматит, повръщане, ужасна диария, апатия и загуба на апетит.

Трябва ли да се притеснявате, ако котката ви яде растения?

4. Фикус

Фикусът също е опасен за котките. Различни видове от това цвете могат да причинят изгаряния, а поглъщането на сок или части от растението ще провокира хронично бъбречно заболяване и възпаление на мястото на контакт, например в устата или върху кожата.

5. Монстера

Листата на МОнстера, когато се ядат, ще причинят болезнено усещане за парене в устата и гърлото на домашни любимци и след това могат да причинят мехури. Факт е, че растението има тънки игловидни образувания, които, когато попаднат върху лигавиците, причиняват дразнене на устната кухина, подуване на езика и устата, прекомерно слюноотделяне, повръщане и затруднено преглъщане.

6. Драцена

Те е привлекателна за котките с листата си, чиято консумация може да доведе до подуване на ларинкса, като по този начин причинява затруднено дишане, хронична кашлица или повръщане. Дръжте драцената далеч от лапите на вашата котка, ако не искате да загубите домашния си любимец.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

11 стъпки как да спрете да тежите на врата на съпруга си и да започнете да „правите пари“

7 твои маниера, които оставят ужасно първо впечатление след разговор

Вредно ли е да се пие чай непосредствено след хранене?

Освен агне: Какво друго трябва да се яде на Гергьовден?

Как се пише: полилей или полюлей?

Защо задължително се яде агне на Гергьовден?

С какви размери е бил най-големият динозавър?

Кога се боядисват яйца за Великден 2024?

Как да си направим мицел за печурки?

5 неща, които ще издадат същността на кавалера ви на първа среща повече от думите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com