Ако отрежеш орех - ето какво гласи поверието!

132106
Ако отрежеш орех - ето какво гласи поверието!
Снимка: iStock

Орехът е едно от най-здравите и красиви дървета в България и далеч неслучайно е обявен за защитен вид. В миналото мебели от орехова дървесина имали само заможните хора.

С ореха са свързани множество поверия.

Едно от тях е, че човек, който засади орех в двора си, го чака смърт - когато ореховият ствол стане „дебел, колкото врата му“. Това, всъщност, е вярване, което вдъхвало оптимизъм, защото дотогава изминава време повече от един човешки живот.

По-песимистичното суеверие е, че който отреже орех, го чака преждевременна смърт – също както той е прекратил живота на дървото. Едно поверие, което несъмнено е допринесло за опазването на този дървесен вид и така е изиграло полезна и своеобразна „екологична“ роля.

Сред причините за опасенията, изпитвани заради ореха, е неговата плътна и дебела сянка – под нея нищо не вирее. Разбира се, въз основа на този факт лесно са възникнали различни суеверия, които се опитват да го „обясняват“. Но, всъщност, в него няма нищо мистично, а всичко е доста банално: в листата на ореха се съдържа токсично вещество, наречено юглон. То се стича заедно с дъждовната вода, отравя други растения и по тази причина под ореха не никне нищо.

10 народни поверия, които всички трябва да знаем

Поверието по този повод гласи, че орехът подддържа връзка с „Долната земя“ - тоест, с отвъдния свят, който е светът на мъртвите. Затова и се забранявало на млади хора да садят орехи. Ако все пак млад човек много искал да посади орех, трябвало той да свали пояса си и с него да загради мястото за дупката, в която се канел да засади дървото.

Друга, вече по-практична причина да се избягва засаждане на орех близо до къща, било обстоятелството, че дървото развива с времето много силна коренова система, която рано или късно може да достигне основите на къщата и да ги разбута – както виждаме, тук съображенията са съвсем прагматични и без никаква мистика.

Все пак, независимо от известна резервираност към ореха, към него се отнасяли с уважение и известно страхопочитание – под короната му се събирали на трапези, върху клоните връзвали детски люлки. Вярвали, че ако някой допре ухото си до ствола му, може да чуе гадания, предсказващи бъдещето, както и да му каже свои желания – а неговата сила и мощ можели да му помогнат за осъществяването им.

7 работещи поверия, които ще привлекат любов и щастие

Смятали още, че който спи под орехова сянка, ще се разболее. В това също има рационално зърно, защото под такава дебела сянка наистина може да се настине поради температурната разлика в горещите летни дни – горе-долу, подобен ефект се получава в стая с включен климатик.

Още нещо, което било забелязано в миналото: ореховата шума, сложена под дюшека, прогонва бълхите от леглото, защото действа като природен репелент.

На празника Петдесетница (Свети Дух) жените събирали орехови листа и ги слагали върху гробовете. Вярвало се, че душите на умрелите обикаляли „живия свят“ 40 дни след Великден, а на Петдесетница се прибирали „на оня свят“ - където зелените орехови листа им давали покой.

Смятало се, че младите ще си изневеряват след сватбата, ако шепата орехи, които наричали за девойката и годеника й, а после се хвърляли в огнището, не изгаряли едновременно или се разлитали встрани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ако имате изсъхнал козунак - ето какво да направите с него

Как трябва да съхраняваме козунаците, за да са меки най-дълго време

Какъв брой яйца се боядисват за Великден

Как да боядисаме красиви великденски яйца, на които всички ще се възхищават

Направете това, ако разтегнете връзки или изкълчите ръката

Как най-лесно става почистването на агнешки чревца

Какво да правите, ако кожата на лицето е суха?

Най-известните суеверия за косата и ноктите, които жените трябва да спазват

Тези зодии са орисани от звездите да бъдат щастливи в любовта

Как да влезем във форма за лятото без спорт и строги диети?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com