Ако усетите ТЕЗИ признаци, значи имате свръхчувствителност към кофеин

9902
Ако усетите ТЕЗИ признаци, значи имате свръхчувствителност към кофеин
Снимка: Pexels

Кофеинът сутрин или следобед ни помага да удължим продуктивността си, да се заредим с енергия и да се събудим по-лесно. Много хора дори не могат да си представят деня без кафе. Но не на всеки действа така ободряващо, кофеинът все пак има и някои вредни свойства. Има случаи, при които след прием на кофеин се появяват неразположения като горещи вълни, нервност, сърцебиене. Те индикират за това, че може би сме свръхчувствителни към тази съставка. Нека видим дали спадаме към свръхчувствителните и какви са всички прилежащи признаци:

Горещи вълни

Топли вълни или прекомерено изпотяване могат да се появят след консумацията на горещо кафе, дори и след студени напитки с кофеин като например фрапето. Това може да е индикация, че сте свръхчувствителни към кофеина. Като алтернативен вариант може да консумирате безкофеинови кафета и чайове, защото чувството определено не е от най-приятните.

Ускорено сърцебиене

Ако след консумация на напитки с кофеин почувствате ускоряване на пулса, сърцебиене или шум в ушите, то най-вероятно сте много чувствителни към тази съставка. Редуцирайте приема й особено ако имате високо кръвно налягане – това ще го повиши още повече и може да влоши състоянието ви и да доведе до сърдечни нарушения.

Напрежение и стрес

Ако усетите, че вместо да се заредите с енергия и да се чувствате освежени, вие се натоварвате след консумацията на кафе или други напитки с кофеин – то той е причината. Получава се стресов резултат, защото кофеинът повлиява на надбъбречните жлези и се повишават нивата на стрес. При такива ефекти ви препоръчваме да намалите или спрете изцяло консумацията на тези напитки. 
Друг фактор, свързан със свръхчувствителността към кофеин е, че реагирате много по-остро и бурно на някои ситуации в ежедневието, които не заслужават толкова внимание и не са прекалено сериозни, за да хабите енергия и сили. Усещате, че сте по-чувствителни, изразявате по-рязко емоциите си и сте сприхави – всичко това може да се дължи на кофеина. Просто трябва да установите дали той е реалната причина, като може да следите промяна в настроението и състоянието си след приема на напитки с кофеин.

Ако някои от факторите точно ви описват, опитайте се да спрете консумацията на такива напитки, за да видите дали те са причината. Ако не е така, обърнете се към специалист. На пазара вече има най-разнообразни безкофеинови напитки, чайове и т.н. Те са чудесна алтернатива за хората, които са свръхчувствителни към кофеина. Ако консумирате прекалено много кафе дневно, редуцирайте приема му. Може дори да се консултирате с лекар по тази тема. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 17 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 17 април /валутен калкулатор/

7 съвета за разведряване на настроението в мрачен и облачен ден

5 дестинации, където има огромна вероятност да ви оберат

Тази отвара от розмарин ще направи и най-сухата коса блестяща

Тази маска за лице против бръчки с жълтък е истински хит през пролетта

Как се почиства запушена цедка на кафемашина?

Кои са най-известните участници в Първата българска легия?

Каква е била традиционната българска закуска в миналото?

Каква е основната разлика между белка и златка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com