Ако виното ни надвие, какво да го правим?

5515
Ако виното ни надвие, какво да го правим?
Снимка: Security / Pixabay

Ако виното от снощната празнична вечеря ни е надвило и не сме успели да го изпием, на сутринта то вече е променило вкуса си, и то не към по-добро - но може да бъде използвано за някои полезни цели.

1. Марината за месо. Червеното вино е отлична марината за месо, омекотява жилавите влакна и придава вкус. Мариноването 6 часа преди пържене унищожава канцерогенните съединения. Вино със същото количество зехтин (олио), билки и подправки ще бъде вкусна и здравословна марината.

Необикновените видове вино

Преситените любители на виното постоянно търсят нещо по-особено и ново, за да разнообразят вкусовите си усещания. Винопроизводителите с...

2. Дезинфектант за повърхности. Бактерицидните свойства правят виното отлично средство за дезинфекция на кухненски плотове. Белите вина може да се използват за почистване на ламинат, пластмаса и стъкло. Само не използвайте вино върху гранитни повърхности - естествените киселини могат да повредят камъка!

3. Винени кубчета. Замразете остатъците от вино в съд за кубчета лед. Така, ако имате нужда от малко количество вино за сос, заливка, супа или яхния, добавете винено замразено кубче. Този лед е подходящ и за приготвяне на ароматни винени коктейли в жегата.

4. Чистене на петна. Ако се накапете с червено вино, не се паникьосвайте. Да, изглежда ужасно, но има начин да се поправи. Вземете бяло вино и залейте прясното петно. Подсушете с кърпа. Повторете манипулацията толкова пъти, колкото е необходимо, докато замърсяването изчезне. Изплакнете с вода и след 5 минути подсушете.

5. Боядисване на плат. Червеното вино е отлично багрило. Петното от него е много трудно за премахване. Използвайте тези му свойства за боядисване на тъкани! Кипнете го в по-голям съд и поставете там дрехите или тъканта, които искате да боядисате. Разбъркайте добре с дървена бъркалка и варете не повече от 10 минути. Изчакайте да изстине напълно и изплакнете обилно. Ще получите цвят, който варира от розово до виолетово.

Как правели вино във вид на тухли

Когато забраната за продажба, производство и транспортиране на алкохол в САЩ влязла в сила през януари 1920 г. и в страната се установи...

6. Градински тор. Малко количество вино ще ви помогне да превърнете купчина компост в екологичен тор. Изсипете хартисалата ви част от напитката в компоста и разбъркайте с гребло или лопата. Алкохолът ще помогне за активиране на полезните бактерии, които от своя страна разграждат органичната материя. В резултат на това получавате отличен тор за вашата градина, напълно натурален и абсолютно безопасен.

7. Блясък без петна. Известно е, че оцетът и водата помагат за почистването на стъкло. Оказва се, че бялото вино въздейства по абсолютно същия начин. Изсипете няколко супени лъжици от напитката в бутилка с вода и напръскайте прозорци, огледала и стъклени плотове. След това избършете с вестник и ще получите ярка, чиста, искряща повърхност. Стъклото ще стане напълно прозрачно.

8. Против мазни петна. Виното е чудесно средство за премахване на петна от масло по подове. Алкохолът и киселината бързо реагират със замърсители. За да използвате тези им магически свойства, изсипете напитката върху петното, оставете го да престои поне един час и изплакнете добре с чиста вода. За да премахнете особено силно замърсяване, изсипете малко сода отгоре, полейте с вино и разтрийте получената гъста паста със стара четка за зъби. Петното е длъжно да изчезне.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Притча за огромния смисъл на трудностите в живота ни

Стихотворение за 24 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 24 април 2024

Таро хороскоп за 24 април 2024

Днес тези три зодии отварят нова страница в живота си

Ето какво трябва да знае всеки стопанин на куче: Могат ли кучетата да ядат домати

Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това
Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Листата от маруля са перфектна добавка към много ястия, салати и сандвичи. Единственият недостатък е, че салатата може да загуби своята свежест...