Алкохолът действа различно на бедните и богатите

4178
Алкохолът действа различно на бедните и богатите

Норвежки лекари открили необичайна закономерност – употребата на големи количества алкохол увеличава риска от инфаркт и други смъртоносни болести на сърцето и кръвоносните съдове при бедните, но не и при богатите хора.

В изследване, публикувано в списание PLoS One, се посочва, че през последните години биолози и лекари намират все повече доказателства, че продължителната употреба на алкохол не само води до цироза на черния дроб и нарушения в работата на мозъка, но и на други изключително тежки последици. Например, миналата година учени са установили, че злоупотребата с алкохол увеличава вероятността за развитието на седем вида рак и води до редица проблеми, свързани с работата на белите дробове, заради свързаните с тях нарушения в циркулацията на азотен оксид в организма.

КАТ започва масови проверки за алкохол и наркотици

От днес до неделя - 17 декември, на територията на цялата страна ще има масови проверки от Пътна полиция за алкохол и наркотици или тех...

Ерик Дегеру и колегите му от Норвежкия институт за обществено здравеопазване в Осло, проверили как употребата на големи количества алкохол влияе върху здравето на сърцето и кръвоносните съдове на хората, наблюдавайки здравословното състояние на около 200 000 норвежци през последните 50 години. Интересували се предимно от това как различните неблагоприятни фактори, като например яденето на нездравословна храна, цигарите или алкохола, могат да променят начина, по който алкохолът влияе върху здравето на сърцето и кръвоносните съдове, предаде БГНЕС.

Тези наблюдения неочаквано показали, че алкохолът оказва съвсем различен ефект върху богатите и бедните хора. Въпреки, че бедните средно са употребявали по-малко алкохол, отколкото богатите, пиенето на големи количества драстично увеличава вероятността от преждевременна смърт от инфаркт, атеросклероза и други проблеми със сърдечно-съдовата система.

От друга страна, умерена консумация на алкохол, не повече от 2-3 пъти седмично, напротив - намалява вероятността от смърт от сърдечно-съдови заболявания, и този благоприятен ефект отново е по-силно изразен при богатите хора (33%), отколкото при бедните (18%).

Само в най-крайните случаи, когато и богатите, и бедните правят запои почти всяка седмица, съдбата име сходна - често умират от сърдечни заболявания.

Употребата на алкохол и цигари - най-честата причина за възпитателни дела в Асеновград

Точно 45 са възпитателните дела, заведени срещу малолетни и непълнолетни в община Асенoвград от началото на 2017 г. до края на месец ок...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com