Апендикс – за какво служи в нашето тяло?

3025
Апендикс – за какво служи в нашето тяло?
Снимка: iStock/Guliver

Схващането, че в човешкото тяло няма нищо излишно, се оказва погрешно – има орган, без който можем и чиято липса не усещаме и не ни вреди по никакъв начин, нито променя функционирането на тялото, тъканите и органите, нито създава рискове от усложнения или заболявания. Премахването на този орган оперативно, когато е възпален, е рутинна операция. Това е апендиксът. За какво служи той, щом може да бъде отстранен, без това да създаде риск за здравето и живота ни?

Какво е апендикс?

По дефиниция апендиксът е сляпо завършващ извит орган, започващ от задно-медиалната стена на сляпото черво, съставен предимно от лимфна и мускулна тъкан. Възпалителните процеси, които възникват в него, изискват своевременна лекарска помощ за овладяване на процеса медикаментозно, а при невъзможност – оперативно – премахване на апендикса с цел недопускане на развитието на животозастрашаващи състояния като перитонит.

Оперативното премахване на органа не създава дългосрочни отрицателни въздействия върху организма, не изисква последващо лечение или заместваща терапия, или присаждане на орган, както е с бъбреците например. Единственият риск идва от самата оперативна интервенция, но той е минимален, тъй като операцията е проста и рутинна, ако няма усложнения – тоест, ако пациентът не е потърсил късно лекарска помощ, което би затруднило хирурга.

Знаете ли от коя страна се намира апендикса?

Роля на апендикса

Каква роля играе апендиксът, щом отстраняването му не е проблем? Защо в телата ни има орган, който не ни е необходим? Дълго време учените са били убедени, че това е някакъв закърнял орган, който не играе никаква роля и не изпълнява никакви функции, както и че изобщо не е необходим. По-късно се прокрадва теорията, че е възможно да участва във възстановяване на бактериална флора на храносмилателната система, нарушена след прием на антибиотици или дълго боледуване. Други учени смятат, че нашият апендикс е част от имунната ни система и участва в производството на антитела.

Къде е истината? Хирург в Kauai Medical Clinic обобщава, че никой не е сигурен каква точно роля играе апендиксът в тялото, ако изобщо можем да говорим за такава, но не са забелязани отрицателни въздействия или проблеми във функционирането на други органи след отстраняването му, а това ще рече, че тази роля далеч не е значима, дори да има такава.

Опасности, които поражда апендиксът

Макар да е ненужен орган или такъв без ясно предназначение и функции, възпалените му, ако не се потърси своевременно лекарска помощ, може да коства живота на пациента. Важно е да се познават симптомите на апендицита и да се реагира незабавно. Всяко закъсняло действие е ненужен риск.

Симптоми на апендицит

Докато ролята на този орган не е категорично ясна и дори учените и лекарите нямат единно становище изобщо играе ли някаква роля в тялото ни, то симптомите на възпален апендикс са категорични и лесни за разпознаване, ако сте информирани дори бегло за какво са следите. Болка, която започва около пъпа, а след това мигрира към дясната долна част на корема – над слабината – е алармираща особено ако се засилва. Имайте предвид обаче, че при дамите, очакващи дете, мястото на апендиксът е по-горе от посоченото, поради което това описание на местоположението на апендикса не се отнася за тях.

Простичък бабин метод за проверка е лягането по гръб и рязкото свиване на десния крак в коляното към гърдите. Пациентите с възпален апендикс ще изпитат нетърпима болка при това движение. Друг начин за разпознаването на възпален апендикс, който се обсъжда, е усилването на болката по време на пътуване по неравен път – от тръскането по време на движение.

Възпалението на стената на апендикса, което наричаме апендицит, води пациента в кабинета на хирурга. Това възпаление може да доведе до исхемия и дори перфорация и натравяне на кръвта, ако не се вземат мерки.

Каква е функцията на апендикса в тялото ни

Възпалението може да възникне без причина или поне без ясна такава, да е причинено от запушване на апендикса както от изпражнение, както и от тумор, а последното не търпи отлагане не само заради самото възпаление, както вероятно се досещате.

Други алармиращи симптоми за възпален апендикс са:

  • стомашно разстройство,
  • запек
  • гадене и/или повръщане,
  • безапетитите,
  • температура, която може да е или едва доловима, или много висока.

Естествено, че не при всички пациенти именно това са симптомите на възпаление на апендикса, поради което всяка коремна болка с неизяснен произход следва да се сподели с лекаря и да се извърши преглед. По-добре един излишен преглед, ако се окаже, че от такъв не е имало нужда, отколкото един закъснял.

Лекарите препоръчват да се предприемат незабавни мерки, тъй като всяко забавяне е риск.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com