Каква е функцията на апендикса в тялото ни

2625
Каква е функцията на апендикса в тялото ни
Снимка: Pixabay

Апендиксът представлява тънка тръба, сляпо завършващо продължение на началната част на дебелото черво. Най-често се намира в долния десен квадрант на корема. В исторически план много хора са вярвали, че апендиксът няма важна функция. Привлича вниманието, когато се инфектира. Но напоследък нещата се променят. Изследователи смятат, че той играе важна роля за доброто здраве, а експерти разработват по-малко инвазивни начини за лечение на инфекции на апендикса.

Каква е функцията на апендикса?

Апендиксът е с дължина около 7-8 см и е прикрепен към първата част на дебелото черво. Точната му функция не е съвсем ясна. Някои хора вярват, че това е еволюционно наследство, което не носи ползи за вашето здраве. Противно на общоприетото схващане, вашият апендикс може да има някаква цел. Може да е убежище за полезни бактерии в тялото ви. Тези полезни бактерии могат да спомогнат за доброто храносмилане и да поддържат имунната ви система

Още: Възпаление на апендицита – как се проявява и кой страда от него?

Апендектомия

Схващането за безполезнотта на апендикса доведе до широкото използване на апендектомии за предотвратяване и лечение на заболявания. Например, апендицит се появява при възпаления на апендикса. При мъжете рискът от поява на апендицит е 8,6%, докато при жените рискът е 6,7%. За да го лекуват, в миналото лекарите са извършвали апендектомия за премахване на апендикса.

Често апендектомия се прилага за предотвратяване, а не за лечение на заболяване. Според проучването, публикувано в World Journal of Gastroenterology, честотата на прилаганите апендектомии е по-висока от честотата на появата на апендицит. Около 36 случайни апендектомии се прилагат, за да се предотврати един случай на апендицит.

Апендицитът може да представлява риск за вашето здраве, но същото може да се каже за самата операция. Някои хора се чудят дали превантивната хирургия е най-добрият подход. От години изследователите са забелязали, че апендицитът се увеличава след въвеждане на системите за санитарна вода. Подобни удобства не винаги водят до "удобства" за нашия организъм. Това може да доведе до “изчерпване на биома” в тялото. На свой ред това може да причини свръхактивност на имунната ви система, което може да направи тялото ви уязвимо към определени заболявания, сред които апендицит.

Още: Знаете ли от коя страна се намира апендикса?

Какво се случва при възпаление на апендикса?

Когато вашият апендикс се възпали, това се нарича апендицит. Обикновено се причинява от бактериална инфекция. Инфекцията може да започне в стомаха ви и да стигне до апендикса. Може да възникне и от втвърдено парче изпражнения в чревния тракт.

Симптомите за апендицит варират и може да включват:

  • болки в долната дясна част на корема
  • гадене и повръщане
  • висока температура
  • липса на апетит
  • запек или диария

Още: Апендиксът не е закърнял орган, а има важна биологична функция

Не при всички хора се появяват еднакви симптоми, но е много важно да се обърнете към лекар възможно най-бързо. Според Johns Hopkins Medicine апендиксът може да се спука от 48 до 72 часа след поява на симптомите.Без лечение може да развиете абсцес или спукан апендикс. Това може да бъде животозастрашаващо състояние и изисква незабавна медицинска помощ.

Как се диагностицира апендицит?

Ако подозирате, че имате апендицит, се консултирайте с лекар. За да диагностицира състоянието ви, ще ви попита за вашите симптоми и ще направя физически преглед и изследвания.

Как се лекува апендицит?

Традиционният подход за лечение на апендицит е операцията. Все по-често лекарите предпочитат минимално инвазивна хирургия или лапароскопия. За да извърши минимално инвазивна хирургия, лекарят обикновено използва два или повече къси разреза вместо един по-дълъг разрез. В сравнение с традиционната "отворена" хирургия, това обикновено води до:

  • по-кратък престой в болницата
  • по-малко болка
  • по-бързо възстановяване
  • по-малка вероятност от усложнения

В някои случаи лекарят може да се опита да избегне напълно операцията. Скорошно изследване, публикувано в British Medical Journal установи, че антибиотиците може да са най-доброто лечение за неусложнен апендицит. Използването на антибиотици вместо операция изглежда намалява риска от усложнения с поне 31%. Изглежда, че е безопасен и ефективен вариант за неусложнен апендицит.

Източник: Healthline

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво да ядем за здрава щитовидна жлеза?

Учени: Само 1 лъжица от тов на ден намалява риска от деменция

Коприва с мляко. Високото кръвно ще си отиде с тези велики рецепти

Учени: Кърлежите атакуват хората с тази кръвна група

По колко магнезий трябва да се пие на ден?

Трябва ли да се пият витамини през лятото?

Знаете ли по каква причина магнитните бури са напаст за организма? Да излезем от кошмара - ето скъпоценни съвети

7 основни причини за хронични заболявания

Защо ТРЯБВА да ядете шепа кашу всяка вечер?

Еликсири на младостта: 5 най-добри напитки, които е добре да пиете на празен стомах - опитайте сутрин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com