BMW X6 M50d: Досиетата Х (тест драйв)

110404

От „Досиетата Х“ на агент Мълдър, 9 сезона по-късно: Сряда, 23 януари, между 12:23-12:38 ч, някъде около Вакарел. Вече съм сигурен. Те са сред нас. Нисколетящият бял обект премина покрай нас с неразумно висока скорост. Най-важното е, че след 176 епизода успях да дам необоримото доказателство на Дейна. Тя все още не може да проумее видяното и да си обясни как е възможно съществуването на такова създание. Как е възможно хем да е М, хем да не е М...

„М“ в гамата на BMW означава едно: върхът на айсберга, черешката на тортата, радостта от шофирането2. Чиста форма адреналин, поднесен под формата на перфектно управление, задно предаване и задължително бензинов двигател. До скоро. Преди време най-запалените М-фенове се объркаха, когато към уравнението бе прибавено 4х4. А днес нещата са още по-объркващи, тъй като за пръв път буквата „М“ се слага върху задния капак на автомобил, задвижван от дизелов двигател. Дизелов двигател с три турбини! Единственият такъв в индустрия, който е в моите потни ръце, за да си отговоря на въпроса: достоен ли е той за М?

Без съмнение.

Но първо задължителното уточнение, за да отпаднат всички съмнения и поводи за коментари. Тази Х-шестица не е истински „М“ модел, а продукт на новото M Performance поделение (в чието портфолио към момента влизат осата M135i и този двигател в X5, X6, 5 Series седан и комби), чиято цел е да предложи на клиентите високодинамични автомобили, но с леко притъпена острота.

Това, което прави този Х6 специален, е двигателят. Той е основата, от която започвам. Всичко друго би било излишно за обяснение, ако не хвана направо за гушата безспорния хит в двигателостроенето.

Това, което прави този двигател уникален (и с най-висока специфична мощност), е монтирането не на една или две турбини, а на цели три. Дълги години в индустрията вървеше задочен спор от ползата от два турбо компресора, работещи в последователност или едновременно. Каскадното Twin Scroll пълнене на BMW затвори този въпрос, а аз открих своята любов, която ще остане завинаги в сърцето ми: 335i Coupe. С новия дизелов двигател BMW задраска още неписани правила, като показа как три турбини могат да работят и последователно, и едновременно.

Вместо всичките три турбини да се включва в един и същ момент и да припокриват работата си (което би било безсмислено), те се включват в различни етапи от работния процес. Малко турбо с променлива геометрия поема ниските обороти, по-голямата турбина влиза в действие от 1500 об/мин, а второ малко турбо се включва на 2600 об/мин. Всичко това сваля 1,2 сек от времото за ускорение до 100 км/ч на версията Х6 40d независимо, че M50d е с 40 кг по-тежък.

За да придобиете още по-ясна представа докъде е сигнало дизеловото двигателостроене, ще ви дам един прост пример. През 1993 г. можехте да си купите 325td, чийто 2,5-литров 6-цилиндров турбо двигател вадеше 116 к.с. Сега, само с половин литър по-голям работен обем и 20 години по-късно, 3,0-литровият дизел в това X6 генерира 381 к.с. И колосалните 740 Нм! 740 Нм. А още по-абсурдно е, че независимо от единия тон в повече спрямо 325td, този бял звяр, тежащ 2225 кг, изразходва по-малко дизел.


Какво означава всичко това, предадено към колелата? Турбо-кееееееееееееееффф!

Реакцията при забождане на десния крак в пода е мигновена. Тъй като малкото турбо се развърта лесно, максималните 740 Нм идват почти мигновено, след което ти остават на разположение в по-голям диапазон на стрелката на оборотомера. Резултатът е липсата на турбо дупка (която всички фенове на атмосферните двигатели изтъкват) и ускорение като на хибриден автомобил – почти непрекъснато и неусетно през 8-те предавки на трансмисията. Лаг се усеща обаче, когато от висока скорост сгазите газта, но това не може да се изтъква като недостатък, тъй като автоматичното смъкване на три предавки недолу изисква време. Единственият недостатък на всичко това е следният: изисква се непрекъснато да следите стрелката на скоростомера (или сменящите се като в „копърка“ такси левчета на апарата – тук цифри на Head up дисплея). Защото опасността да влезете на мократа „Тракия“ с... с неразумно висока скорост е повече от реална. Подтиквана и от продължаващото ускорение и над 4000 об/мин.

Няма как да не поздравя работата на BMW по акустичните настройки на този двигател, изчиствайки повечето от неприятните шумове, които се очакват от турбо двигателите. В купето 50d звучи като огнедишащ през спортните ауспуси бензинов агрегат с голям работен обем, макар при по-ниските обороти да се улавя свистенето на турбините.

Но никога не бихте истъкнали това като проблем, ако отидете на стария път към Вакарел. Моето лично тестово трасе. Три ленти широко, почти никакво движение, но зимата е извадила още някоя и друга дупка. Мокро е, а стичащата се по пътя вода е извадила огромно количество кал и пясък върху асфалта. Не бих си позволявал никакви волности, но не и сега. На спускането съм много внимателен, тъй като не искам да изпитвам качествата на спирачките, още повече физичните закони на тежащото 2225 кг купе. Толкова тежи BMW X6 M50d, което ускорява от място до 100 км/ч за феноменалните 5,3 секунди. Осмислете тази цифра, за да ви кажа, че за същото време се ускорява и 8-цилиндровото, 4,4-литрово бензиново чудовище Х6!

Газ до дупка. На изкачване. Имам чувството, че огромните 20-цолови джанти буквално стопяват асфалта. Държа левите гуми умишлено върху образувалия се кален коловоз върху асфалта. Таблото премигва, но загуба на мощност почти (почти) не се усеща и звярът бясно катери към неразумно високи скоростни стойности. В завоите. Нито за миг не долавям колебание (каквото има в града, когато трябва да маневрираш), траекторията е в посоката, в която държа дабелия кожен волан. Правя няколко тегела, за да си начешам крастата. Всичко ми идва като конска доза адреналин, която се прехвърля върху магистралата обратно към София. Тук Х6 e още, още по-уверен.

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯТА СЪС СНИМКИ НА X6 M50d

Всичко това се осигурява от няколко системи, на които аз мога да се радвам безплатно и в целия бляскъв комплект. Добре познатата вече система xDrive се подпомага от Dynamic Performance Control. Така, освен между двете оси, DPC разпределя мощността между лявото и дясното задно колело. При движение в завои към колелото с по-добро сцепление се подава повече мощност. Така се гарантира стабилност при динамично управление. Чрез система за контрол на окачването Adaptive Drive (предлагана като опция, но стандартна за M50d) стабилността допълнително си подсилва чрез адаптирането на амортисьорите към състоянието на пътната настилка.

Ако това не ви стига, инженерите не са спрели дотук. Въз основа на страничното и надлъжното ускорение, скоростта и ъгъла на завъртане на волана Dynamic Drive поддържа стабилността на X6 чрез стабилизаторите на осите.

На мен тези технически параметри винаги са ми звучали сухо. Знаеш, че са под теб и можеш да се отдадеш на удоволствието от управлението. Защото не мога да представя как аз лично ще успея да достигна до заводските параметри от среден разход на гориво от 7,7 л/100 км (показател, който трудно може да се осмисли на фона на всички избронени дотук цифри, но факт). Но въпреки всичко, след постоянното ритане на педала на газта, връщам автомобила на 10,6 л/100 км, което няма как да опиша. В класа на Х6 подобна комбинация между разход на гориво и динамика просто липсва.

Умишлено дотук не говоря нищо за дизайнът, тъй като тези форми са добре познати на всички ни. В този бял цвят, синята буква М отзад, масивните аспуси и 20-цолови джанти, X6 M50d буквално крещи срещу всички останали. От удобно разположената ми седалищна част на гърба върху алкантарено-кожената седалка почти не виждам пътя. Причината е огромната гърбица върху предния капак, каквато има във всеки масъл кар и каквато красноречиво подсказва на какво е способен този автомобил. Всичко в интериора ми е добре познато. С малки изключение съм карал цялата гама на BMW, затова погледът ми привличат дребните детайли. Като характерните М-цветови комбинации, извезани деликатното в четирите седалки. Българската навигация е перфектна, а липсата на видимост през задното стъкло се компенсира от големите странични огледала и факта, че в 99,9% от времето в този автомобил гледате само напред.

Х6 M50d е брутален, бетониращ позицията на BMW на инженерния връх.

Остава въпросът дали М си струва 35-те хиляди в повече спрямо X640d (306 к.с., 600 Нм, 236 км/ч, 6,5 сек и 133 480 лв.), но добре, че не ми се налага да отговарям на него. Аз трябва само да се забавлявам.

 

Технически характеристики: BMW X6 M50d

Размери

Дължина, мм: 4877

Широчина, мм: 1983

Височина, мм: 1669

Колесна база, мм: 2933

Маса, кг: 2225

Двигател

Работен обем, куб. см: 2993

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 381 при 4000-4400

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 740 при 2000-3000

Макс. скорост, км/ч: 250

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 5,3

Среден разход, л/100 км: 7,7

Вредни емисии СО2, г/км: 204

Базова цена, лв с ДДС: 168 860

КОНКУРЕНТИТЕ

Porsche Cayenne Diesel S

Размери

Дължина, мм: 4846

Широчина, мм: 1939

Височина, мм: 1699

Колесна база, мм: 2895

Маса, кг: 2195

Двигател

Работен обем, куб. см: 4134

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 382 при 3750

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 850 при 2000-2750

Макс. скорост, км/ч: 252

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 5,7

Среден разход, л/100 км: 8,3

Вредни емисии СО2, г/км: 218

Цена, лв. с ДДС: n/a

Британското Car пусна „муцуната” на новото М3

Един от най-очакваните автомобили, чиито дебют е плануван за изложението в Женева в началото на март, е този на BMW M3. Британското сп...

Infiniti FX30d*

Размери

Дължина, мм: 4865

Широчина, мм: 1925

Височина, мм: 1680

Колесна база, мм: 2885

Citroen C4 Aircross: Японска технология и френска елегантност (тест драйв)

При покупка на нов автомобил клиентите са изкушени от две неща. Сърцето (разбирай емоцията) казва: купи най-големия, най-красив и най-в...

Маса, кг: 2150

Двигател

Работен обем, куб. см: 2993

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 238 при 3750

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 550 при 1750

Макс. скорост, км/ч: 212

Skoda Rapid: Интелигентното решение (тест драйв)

С изцяло нов дизайн, много добро пътно поведение, супер просторен интериор и огромен багажник, Skoda Rapid изпъква пред конкурентите. Д...

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 8,3

Среден разход, л/100 км: 9,0

Вредни емисии СО2, г/км: 238

Цена, лв. с ДДС: 116 800

*: истинският конкурент в динамично отношение (тъй като като силуети Х6 и FX са най-близки) е FX50S с 390 к.с., но този двигател е бензинов. Това е причината да избере доста по-маломощната дизелова версия на Infiniti.

Автор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com