Чести грешки в кухнята, развалящи качеството на храната

2532
Чести грешки в кухнята, развалящи качеството на храната
Снимка: iStock

Има някои грешки в кухнята, които не се допускат само от начинаещите, но и от някои дългогодишни домакини. Една от тях е например прибавянето на мазнина към варенето на макаронени изделия, за да не се слепят. Но това не е никак правилно, а какви други грешки, наглед правилни и във ваша помощ, да избягвате в кухнята, прочетете в следващите редове.

При варенето на паста

Много от нас след сваряване на пастата я поставят под мивката, за да я измият, а след това изхвърлят водата, в която се е варила. Това обаче не е съвсем правилно, тъй като водата, в която се е варила пастата, може да придаде по-добър вкус на соса или ястието ви. Освен това не бива да измиваме пастата, защото може след това да не се хомогенизира добре с добавените сосове или продукти.

Още в поставянето на суровите спагети във водата трябва да започнете да ги бъркате, а не да изчакате да омекнат и чак тогава да разбъркате. В началото се отделя нишесте, което е причина за слепването.

5 грешки при готвене, които вредят сериозно на здравето ви

При приготвянето на месо

Не изчаквате замразеното месо да се размрази напълно или изобщо. След като месото е било във фризера, трябва да го оставите да се размрази няколко часа на стайна температура. Иначе е възможно при поставянето на замразено месо то да не се сготви напълно - обвивката му ще прегори бързо, докато вътрешната част ще остане сурова.

Още една грешка, която е възможно да се допуска често, е че месото не се оставя да почине преди нарязването му. След като месото е сготвено, в началото соковете му се концентрират в средата и е нужно време, за да достигнат до краищата. Затова не нарязвайте месото веднага, а изчакайте няколко минутки.

При приготвянето на ориз

Така капризния и сложен за приготвяне ориз също си има своите трикове. Може би грешката ви е в това, че разбърквате ориза при варенето - ако не приготвяте ризото, по-добре не го разбърквайте, тъй като ще активирате нишестето и ще се получи кашкав.

Не проверявайте дали оризът е готов, ако го готвите в тенджера с капак. Повдигането на капака ще позволи на част от топлината да избяга и така едната част от него няма да се сготви напълно. 

При мокри продукти

Не бива да започвате приготвянето на зеленчуците или рибата, ако те все още са мокри. Измийте добре зеленчуците си, но се уверете, че те са сухи, когато ги поставяте в тигана например. Така рискувате да “убиете” аромата им и да бъдат влажни и след готвене. Мократа риба в тиган пък по-скоро ще се свари, отколкото да се изпече и няма да получите коричка, ако целта ви е такава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колко време се варят яйцата за боядисване?

Как се пише: опасност или опастност?

Това са зодиакалните знаци с най-добрата интуиция!

Най-добрата рецепта за веган бъркани яйца

Защо първото боядисано великденско яйце задължително е червено?

Сварете яйцата така, за да издържат по-дълго

11-годишно дете откри останки от древно същество по-голямо от син кит

Сложете този плод до козунака, за да остане мек и пухкав по-дълго

Люлякът ще издържи 2 пъти по-дълго във вазата, ако направите това

Пълнолуние на 24 април 2024 - какво трябва и какво НЕ трябва да се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com