Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дали е мит, че млякото, хлябът и макароните са ВРЕДНИ?

26 декември 2021, 16:15 часа

Що се отнася до здравословното хранене, ако сте негови последователи, вероятно знаете, че има храни, които е препоръчително да изключите или поне ограничите от менюто си. Това са пастата, хляба и млякото. Смята се, че по този начин ще намалите калориите, които приемате и ще постигнете така желаното сваляне на килограми. Дали обаче тези продукти са наистина толкова вредни?

Паста – заложете на пълнозърнестите видове, не на белите. Пълнозърнестите тестени изделия са по-полезни, защото съдържат ценни хранителни вещества, фибри и витамини. Такива са например оризовите макарони и спагетите от лимец, но със сигурност има още алтернативи, които може да купите и на които да се насладите без да се тревожите за теглото си.

Хляб – белият хляб определено е най-вредният вид. Ако не можете да се откажете от него обаче, обърнете поглед към пълнозърнестия хляб. Те съдържат важни хранителни вещества, от които организмът се нуждае. За разлика от рафинираните зърна, които се използват за белия хляб и от които се отстраняват всички полезни вещества, при пълнозърнестите варианти това не е така. Те контролират нивото на захарта в кръвта, пазят от проблеми със сърцето, превантивна мярка срещу диабет са. Задължително четете етикетите преди да купите хляб, за да се убедите, че той наистина е пълнозърнест.

Пълномаслено мляко – израснали сме с това мляко и всяко дете го обожава. До един момент, в който вече като възрастни четем колко много наситени мазнини съдържа то, които могат да причинят проблеми със сърцето. Точно тогава обърнахме поглед към нискомасленото мляко или към неговите алтернативи. Кравето мляко съдържа 8 г протеин в една чаша, както и витамин D и калций. Ако обърнем поглед към другите варианти – бадемовото и оризовото мляко съдържат до 1 грам протеин в чаша. Все пак обезмасленото мляко не е нещо лошо, тъй като може да ви помогне да се почувствате по-сити. Независимо кое предпочитате, хубаво е да не прекалявате и да пиете по чаша на ден.

Ако сте привърженици на пастата, млякото и хляба, не е нужно да ги елиминирате от менюто си, а да ги замените с техни здравословни алтернативи. Такива има на пазара. Изберете от разнообразието продукти, не забравяйте да четете и дребния шрифт на етикетите, за да се убедите, че съдържат само здравословни съставки. Препоръчително е да хапвате домашно приготвена храна, защото знаете какви продукти сте сложили в нея. И както при всяко нещо – важно е да не прекалявате с консумацията на тези продукти.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес