Десетте навика за здравословен начин на живот

29989
Десетте навика за здравословен начин на живот
Снимка: iStock/Guliver

Здравословният начин на живот е този, при който човек поддържа хармоничен баланс в храненето, физическата и интелектуалната си дейност, отдих на открито, почивка, хигиена и духовен мир.

Правилното и непрекъснато практикуване на здравословни навици е от голяма полза за нашето здраве, подхранва нашето благосъстояние и увеличава продължителността на живота ни за още няколко години, което ни дава възможност да живеем около 100 години.

Здравословни навици се наричат ​​поредица от повтарящи се действия, насочени към запазване и подобряване на личното здраве. Сред които споменаваме:

1. Поддържайте правилна диета, която осигурява хранителен баланс на тялото с достатъчен прием на въглехидрати, липиди, протеини, минерали и витамини

Здравословното хранене осигурява на тялото достатъчно хранителни вещества за правилното функциониране на органите на тялото и е ефективна естествена терапия за предотвратяване и лечение на заболявания. По този начин много известни автори заявяват: Хипократ „ Нека вашето лекарство бъде вашата храна и вашата храна да бъде вашето лекарство”.

2. Непрекъснато практикуване на физически упражнения и спорт

Заседналият начин на живот е причина за заболявания като сърдечни заболявания, рак на гърдата и дебелото черво, диабет, затлъстяване, остеопороза и проблеми с психичното здраве.

Един час ежедневни физически упражнения укрепва нашите мускули и кости и подобрява кръвообращението. 

3. Поддържайте здравословен ритъм на съня

Необходим е добър сън s достатъчен брой часове, почивка и генериране на енергия за изпълнение на задачите на новия ден. Безсънието е причина за високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, психични, метаболитни и ендокринни заболявания.

4. Поддържайте правилни хигиенни навици

Хигиенни навици за лична хигиена, облекло и обувки.

5. Насладете се на свободното време

И го правете ефективно и приятно.

6. Упражнявайте ума

Непрекъснатото обучение на нашите интелектуални способности с упражнения, които подобряват паметта, вниманието, способността за концентрация и изучаването на нови предмети предотвратява или поне забавя когнитивното влошаване и появата на деменция.

7 странни навика, които могат да ни помогнат да живеем по-дълго

Въпреки че остаряването е неизбежно, промяната в начина на живот сега може да ви помогне да остареете бавно. 1. Движете се Не е изнен...

7. Вземете стъпки за подобряване на психичното здраве, като избягване на стрес, тревожност, депресия

Tova sa техники за творческа релаксация, хобита като рисуване, литература, четене или спорт в свободното време и създаването на нови приятелства, с цел отпускане и предотвратяване на появата на психични заболявания.

8. Добро сексуално здраве

Практиката на сексуалност е кардио-здравословна (предпазва сърцето), отпуска ума ни, подобрява методите на контрацепция и предотвратява появата на полово предавани болести (гонококи, сифилис).

9. Предотвратете доколкото е възможно битови, работни и пътни произшествия

Пет ценни съвета за това как да живеем по-здравословно

Много хора в България (а и по света) не живеят никак здравословно и това се отразява на много неща в живота им. Затлъстяване, здравосло...

Нашето обичайно местожителство и работното ни място трябва да отговарят на основните условия за безопасност, за да се избегнат битови и трудови злополуки. 

Когато планираме пътуванията си с кола, трябва да вземем предвид правилата за пътна и лична безопасност, за да избегнем пътнотранспортни произшествия.

10. Избягвайте прекомерната консумация на алкохол, наркотици (хероин, кокаин, марихуана и др.), лекарства и тютюн, които са вредни за здравето.

Те предизвикват зависимости от лекарства, които интоксикират тялото ни и генерират заболявания, които в много случаи могат да бъдат сериозни. Тютюнопушенето е причина за рак на белия дроб, инфаркт на миокарда, мозъчна тромбоза и др.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com