Досадното прекалено окосмяване при жената може да е лош сигнал

6535
Досадното прекалено окосмяване при жената може да е лош сигнал
Снимка: iStock/Guliver

Окосмяването е естествено за човека. То е по-слабо изразено при дамите, макар че те също търсят начини да се отърват от него. Ефективен за целта метод се явява лазерната епилация. Освен че са досадни и неприятни, космите могат да бъдат сигнал за нещо много по-сериозно.

Прекаленото окосмяване е характерно за дамите от южните региони. Например в арабския свят жените премахват окосмяването с помощта на захар и конец. Съществуват най-различни начини за борба с нежеланите косми – с епилатор, восък, пемза, смола, карамел, различни видове епилация и т.н.

Преди да предприемете мерки за елиминиране на досадните косми, специалистите съветват да се посетите ендокринолог и гинеколог. Това е добре да се направи, за да се установи, че прекаленото окосмяване е вследствие на ген, козметичен дефект или нещо по-сериозно.

Медицински куриоз - да ти растат косми на абсурдно място

Някои случаи в медицината наистина са куриозни. Такъв е този на жителка на Италия, която се обърна към лекарите с оплакване, че й раста...

Проблемът с окосмяването има две измерения. В първия случай косъмчета има по местата, където трябва, но те са много по-гъсти. Ефектът е по-видим при дамите с тъмна коса, отколкото при блондинките. При вторите косъмчетата са по-малко забележими. Ако имате прекомерно окосмяване е добре да потърсите отговори в семейството. Ако майка ви или баба ви са имали такъв проблем, вероятно и вие ще го наследите. Все пак ако става дума единствено за проблем от козметична гледна точка, има различни начини за отърваване от него.

Друг е въпросът, когато става дума за хирзутизъм – състояние при което дамите имат окосмяване по местата, които не са характерни за тях – брадичката, гърба, гърдите. Лазерната епилация може да ви помогне по този въпрос. Тя е вписана като метод за справяне с хирзутизма. Преди да преминете към нея обаче, трябва да изясните на какво се дължи този проблем. Може би е генетично наследен.

Ако обаче не е, трябва да се определи причината за него, да се вземат мерки за лечение на основния проблем, преди да се премине към справяне с окосмяването. Връзка между хирзутизма и друго заболяване може да бъде посочена от следните симптоми:

Косъмчетата порастват не в периода на полова зрялост, а при по-зряла и напреднала възраст. Този факт може да ви насочи към преглед за тумор в яйчници и надбъбречните жлези.

Клуб на дамите с космати крака набира популярност в мрежата

Клубът на дамите с космати крака, на които им е писнала епилацията, набира популярност в мрежата и хиляди снимки на женски избуели край...

Вирилизация – при това състояние жените развиват характерни мъжки черти. Сред тях за загрубяване на гласа, увеличаване на мускулната маса и клитора, фигурата придобива мъжки тип. Възможно е падане на косата, характерно за мъжете.

Проблеми с цикъла, безплодие, затлъстяване – това е симптом при поликистозни яйчници.

Закръгляне на лицето, стрии по корема, изтъняване на кожата – това е характерно при синдром на Кушинг.

Към хирзутизъм може да доведат и други състояние – повишено ниво на хормон на растежа, проблем с надбъбречните жлези, прием на лекарства. Ето защо е важно да се проведе цялостен преглед, за да се определи проблемът. Хирзутисмът има лека, средна и тежка форма. Като при тежката освен козметично, трябва да се предприеме и лечение с медикаменти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com