Дрехите, които трябва да перем на ръка

3492
Дрехите, които трябва да перем на ръка
Снимка: iStock

Знае се добре, че машинното пране е възможно да увреди деликатните тъкани. Пералните машини са оборудвани с различни програми за деликатни тъкани, но въпреки това някои хора остават привърженици на ръчното пране в определени случаи. Така са спокойни, че няма да настъпят щети.

Инструкциите за пране обикновено са поставени на етикетите на дрехата. Производителите в някои случаи дори препоръчват ръчното пране. Така най-често се пере деликатно дантелено бельо, някои пуловери, копринени тъкани и такива дрехи, които може да боядисат другите.

Вижте кои са дрехите, които ви съветваме да перете на ръка, а не машинно. Спазвайте теци препоръки.

1. Новите дрехи.

Най-добре е да перете тези дрехи на ръка. Така ще се избегне оцветяването на другите дрехи при тяхното смесване в пералня. Съществуват тъкани, които не са достатъчно добре обработени с висококачествени багрила. За да запазите цвета им е препоръчително да добавите и молко оцет във водата. Когато ги изперете на ръка, ще видите "текат" ли. Ако забележите, че „пускат“, препоръчително е да продължите да ги перете на ръка и следващите няколко пъти.

8 грешки, които съсипват дрехите ви в гардероба

Често дрехите след пране и престой в гардероба не изглеждат толкова добре, колкото искате да бъдат. Ситуацията е неприятна, но и управл...

2. Вълнени изделия.

Вероятно сте чували, че вълнените дрехи при пране се свиват. Препоръчва се да ги перете ръчно с топла вода и специален препарат за вълнени тъкани. Добавяйте омекотител – това ще омекоти и дрехите, и кожата ви.

3. Коприна

Коприната е наистина много деликатна материя. Поставяйки копринен шал, рокля или блуза в пералнята, може да го „разплетете“, също да го набръчкате така, че повече да не става за носене.

4. Дрехи с декоративни елементи.

Грижите, които трябва да положим, за да запазим цвета на дрехите

Любимите ни дрехи са част от личната ни история. Да си спомняме с какво сме били облечени в деня, в който важни неща са ни се случили, ...

Рокли и блузи с пайети, пискюли, камъни и т. н. също трябва да бъдат прани на ръка, тъй като по-продължителното пране в пералнята е възможно да откъсне декоративните елементи. Особено вредна за тях е центрофугата.

5. Дрехи с щампи.

Най-деликатната част при тениските и блузите са щампите. Обикновено марковите дрехи са с висококачествен принт, който не се разваля при пране. При дрехите, за които не сте сигурни, че няма да им паднат надписите след изпиране в пералнята, най-добре ги изперете на ръка и ако отпечатъците изглеждат непокътнати, тогава следващия път можете да ги поставите в пералнята. Обезателно обаче трябва да ги перете обърнати и да не го правите на много високи температури.

6. Деликатно бельо.

Ако бельото ви е памучно, то спокойно можете да го перете в пералня, само че не на високи температури. Ако предпочитате обаче дантелено бельо и най-вече сутиени с чашки и деликатни презрамки, не пропускайте да ги перете на ръка. Презрамките могат също така да повредят и пералната машина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво ще се случи с тялото ни, ако пием сок от нар всеки ден?

4 неща, които всяка дама над 40 години трябва да направи

Възможно ли е да сварите картофи за 5 минути?

10 подаръка, които не трябва да се дават на новодомци

Нумеролог разкри как рождените дати на партньорите разкриват задачата на техния съюз

Учени с важно разкритие: Ето защо може да е оглушал Бетховен

Защо не е препоръчително да ядете извара за вечеря?

Какво стои зад мистерията с гробницата на първия китайски император? (ВИДЕО и СНИМКИ)

Рецепта за вкусно до немай къде пържено кюфте - Комшиите ще се чудят за рецептата

Последното стихотворение на Петя Дубарова

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com