Дърво, което ражда сладолед: Възможно ли е?

1025
Дърво, което ражда сладолед: Възможно ли е?
Снимка: iStock/Guliver

Представете си, че се наслаждавате на прясно набрани плодове от сладоледено дърво в собствения си двор! Тази статия обяснява как се отглежда сладоледено дърво и споделя интересни факти за това необичайно дърво.

Още: Експерти разкриват: 8 често срещани грешки при засаждане на дърво

Информация за дървото сладоледен боб

Сладоледеният боб (Ice Cream Bean Tree) е бобово растение, също като боба, който отглеждате в зеленчуковата си градина. Шушулките са дълги около 31 см и съдържат зърна с големината на лима, заобиколени от сладка, памучна каша. Вкусът на пулпата е подобен на този на ваниловия сладолед, откъдето идва и името му. В Колумбия сладоледените зърна имат много приложения в народната медицина. Смята се, че отварите от листата и кората облекчават диарията. От тях може да се направи лосион, за който се твърди, че облекчава ставите при артрит. Смята се, че отварите от корени са ефикасни при лечение на дизентерия, особено когато са смесени с кора от нар.

Отглеждане на дървета сладоледен боб

Дървото за сладолед (Inga edulis) вирее добре при умерени температури. Освен топлите температури ще ви е необходимо място със слънчева светлина през по-голямата част от деня и добре дренирана почва. Можете да закупите дръвчетата в контейнери от местни разсадници или в интернет, но нищо не може да се сравни с удовлетворението от отглеждането на сладоледени дръвчета от семена. Семената се намират в пулпата на зрелите бобчета. Почистете ги и ги засадете на 2 см. дълбочина в саксия с диаметър 15 см., пълна със смес за посадъчен материал. Поставете саксията на слънчево място, където топлината от слънцето ще поддържа повърхността на почвата топла и ще поддържа равномерна почвена влажност.

Още: Какви звуци издават дърветата, когато са жадни?

Грижа за дървото сладоледен боб

Въпреки че тези дървета понасят засушаване, след като се закрепят, ще получите по-добре изглеждащо дърво и по-обилна реколта, ако го поливате по време на продължителна суша. Почистена от плевели зона от 1 м. около дървото ще предотврати конкуренцията за влага. Дърветата от сладоледен боб не се нуждаят от азотни торове, защото подобно на други бобови растения произвеждат собствен азот и добавят азот в почвата. Събирайте боба, когато имате нужда от него. Те не се запазват, така че никога няма да ви се наложи да събирате голяма реколта. Дърветата, отглеждани в контейнери, остават по-малки от тези, отглеждани в земята, и произвеждат по-малко бобчета. По-малката реколта не е проблем за повечето хора, защото те така или иначе не събират боб от труднодостъпните горни части на дървото. Това дърво се нуждае от периодично подрязване, за да поддържа външния си вид и доброто си здраве. Отстранявайте клоните в края на зимата или началото на пролетта, за да отворите короната и да освободите циркулацията на въздуха и проникването на слънчева светлина. Оставете достатъчно неизрязани клони, за да се получи добра реколта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com