Експерт: Променете тези 6 начина на поведение и ще остарявате по-бавно

1728
Експерт: Променете тези 6 начина на поведение и ще остарявате по-бавно
Снимка: iStock

Човек е толкова стар, колкото е биологичната му възраст, т.е. действителното състояние на клетките на тялото му. 
Нито скъпите кремове, нито процедурите за маскиране на бръчките ще помогнат, ако вътрешните ви органи са обременени с отлагания, дегенеративни промени и атеросклероза, хипооксигенирани и в резултат на това неефективни. 

Стареенето на организма е естествен процес, срещу който не трябва да се води особена борба, но за съжаление много от ежедневните ни навици само го ускоряват. 

Ето 6 начина на поведение, чрез които всеки ден остарявате по-бързо, отколкото трябва. Променете ги и ще станете по-млади и по-здрави.

1. Лоша стойка

Колко часа на ден прекарвате прегърбени над екрана на компютъра, смартфона или работния си инструмент? 
От лоша стойка, прегърбване и така наречената "вдовишка гърбица", която се появява във все по-млада възраст, се оплакват не само офис служителите и хората с наднормено тегло, но и хора, които работят като козметици, шивачки и готвачи. Тези, които водят заседнал начин на живот, са по-склонни да страдат и от артрит на ставите и долната част на гърба, придружен от излъчваща се болка и скованост. 

Постоянните грешки в стойката и липсата на движение са често срещан проблем днес, а последиците от тях са силно застаряващи. Човек с дори малка гърбица или леко закръглен гръб изглежда по-възрастен и по-нисък и се възприема като по-тъжен и по-малко енергичен. 

Гърбицата се отразява и на кожата на бюста, шията и лицето - подпомага гравитацията, потъването на бръчките и образуването на двойна брадичка. Искате да изглеждате и да се чувствате по-млади? 
Изправете се, дръжте главата си високо и не забравяйте да ходите. 

2. Твърде малко вода, твърде много алкохол 

Колко овлажняващи кремове използвате? За лицето, тялото и ръцете си? Някои хора посягат дори към овлажнители за косата си и въпреки това резултатите не са достатъчни. 

Дехидратираната кожа е по-малко стегната, несъвършенствата и целулитът стават по-видими. При дехидратация страда целият организъм, кръвта става по-гъста, а бъбреците филтрират по-слабо метаболитните отпадъци и детоксикират организма по-бавно. За да предотвратите това, е достатъчно да пиете минимум 2,5 литра вода на ден (без да броим кафето, чая и други напитки, а в горещи дни или при голяма физическа активност трябва да достигнете до 3 литра вода или повече).

Необходимо е също така да сведете до минимум алкохола, тъй като той дехидратира дотолкова, че може да подкопае цялото усилие. 

3. Недостатъчно сън

Спането повече от осем часа на ден има пряко и доказано от изследвания въздействие върху продължителността на живота. 
В медицинското списание учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис представят резултатите от генетично проучване, в което се изследва как лишаването от сън състарява жените, които наскоро са станали майки. 

Те откриват, че шестмесечното лишаване от сън, т.е. спането по-малко от седем часа на нощ, състарява клетките им с три или дори седем години! 
Биологичната възраст на майките, които са спали по-малко от седем часа на нощ след шестия месец след раждането, е с три до седем години по-висока, отколкото показват техните показатели, пишат изследователите. Това дава повод за размисъл.

Изследователи от Държавния университет в Охайо стигат до подобни заключения, макар и да разглеждат съвсем различни въпроси. Те установили, че спането по-малко от седем часа на нощ оказва отрицателно въздействие върху хранителните навици. Лишените от сън хора се хранят по-зле, по-често посягат към сладки солени закуски и преработени храни. А това съкращава живота и ускорява процеса на стареене на организма. 

Защо мъжете и жените остаряват различно?

4. Лоша позиция по време на сън

Влияние върху процеса на стареене оказва не само това колко спите, но и как спите. Според американски учени, които са изследвали начина, по който функционират органите ни при различни положения на тялото, най-добрата позиция за спане е спането на лявата страна. Спането на лявата страна води, наред с другото, до по-добро кръвообращение, като облекчава натиска върху аортата (главната артерия, която минава леко наляво при излизане от сърцето и разпределя кръвта към всички органи). 

Поради тази причина тази позиция се препоръчва за бременни жени, но не само. Тя е полезна за всички, но особено за хора, които са в тийнейджърска възраст. 

Оказва се, че спането на лявата страна също така насърчава мозъчната функция и може да бъде ефективно в превенцията на неврологични заболявания, включително болестта на Алцхаймер. 

Спането настрани има само един недостатък - то може да доведе до появата на т.нар. бръчки по време на сън, които представляват асиметрични подутини и бразди, например само под едното око. Когато цял живот спите на една страна, неестествено опъвайки кожата на лицето си, можете по-бързо да развиете дълбоки бръчки. 

За да предотвратите това, избирайте гладко спално бельо и качествена контурна възглавница. Възглавница, която е достатъчно твърда и има специална вдлъбнатина, за да държи главата ви във фиксирана позиция, без да се деформира.

Знаете ли каква е разликата между стареенето и остаряването?

5. Твърде много синя светлина вечер

Продължаваме да се спираме на темата за съня. Това е така, защото се оказва, че това, което правите непосредствено преди да заспите, оказва огромно влияние върху това дали спите достатъчно и дали тялото ви наистина се възстановява през нощта. 

Синята светлина, която се съдържа в слънчевата светлина, но най-вече в екраните на телевизорите, компютрите и смартфоните, е пагубна за мозъка ни. Гледането в тях стимулира меланопсина, който се намира в ретината на човешкото око. 

Меланопсинът от своя страна влияе върху регулирането на дневния ритъм, способността за концентрация и настроението ни, както и върху това дали искаме да спим. 

Когато ретината получава твърде много от синия свят, меланопсинът получава сигнали за будност и следователно потиска нуждата от сън, което в дългосрочен план причинява безсъние, раздразнителност и дори допринася за развитието на депресия. По същата причина трябва да спим в тъмни помещения. Дори само за да сме по-здрави и да остаряваме по-бавно. 

6. Неизползване на слънцезащитен крем

Винаги, когато се излагате на интензивно слънце, използвайте крем с висок UV филтър (минимум SPF 30). Обърнете внимание на двете думи - "винаги" и "интензивно". Това не се отнася само за лятото на плажа. Ние сме подложени на силна слънчева светлина през цялата година. Но то не се отнася и за кратка разходка на частична сянка. Здравият разум и златната среда са ключът към здравето. 

На първо място, ако не се предпазвате от слънцето, кожата ви старее бързо, като всяка сесия на слънчеви бани води до все повече и повече микробръчки. По кожата се появява хиперпигментация, а с течение на времето и така наречените старчески петна. 

На второ място, липсата на защита от ултравиолетовите лъчи е пряк път към най-злокачествения и смъртоносен рак сред младите хора - меланома. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Кой български град се е казвал Ески Джумая?

Как град Охрид получава името си?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com