Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Емоции на здравето

24 април 2015, 08:23 часа

Във всеки един момент от всеки ден, разговорът който се провежда вътре в нас е един от най-важните неща. Това е тихия, често подсъзнателен, и безкраен разговор на емоции - който се провежда между сърцето и мозъка. Вида на емоционални сигнали, който сърцето изпраща към мозъка определя какви химикали се освобождава в тялото ни. Когато чувстваме това, което ние наричаме негативни емоции (гняв, омраза, ревност), сърцето изпраща сигнал към мозъка , който отразява нашите чувства.

Тези емоции са нередовни и хаотични , и увеличават нивата на стрес (кортизол) в организмът ни. Този процес се знае че намалява защитните сили на имунната система и ни прави по-уязвими към всички заболявания.

Точно както нашите сърца изпращат сигнали на хаос, когато чувстваме отрицателни емоции, положителни емоции изпращат друг вид сигнал към мозъка ни, по-редовен, по-ритмичен, и подреден.

При наличие на положителни емоции, като благодарност мозъкът отделя много по-различен вид химията в телата ни. Когато изпитваме чувство за благополучие , нивото на хормоните на стреса в тялото ни намалявът, а хормоните на анти-стареене (DHEA) се увеличават. Това води и до по-стабилна и издръжлива иммуна система която много по-трудно би се предала на всякакъв вид нападения.

Тези резултати са документирани в следствие на проучвания направени от Института Heart Math (IHM ), водеща изследователска организация, базирана в Boulder Creek, Калифорния.

Те показват, че нивата на кортизол в организма може да намалеят със 23% , а нивото на DHEA може да се увеличи с до 100%. Този процент също може да се достигне ако целенасочено изпитваме положителни емоции.

Това изследване показва че това може да е ключът към нашето здраве. Тоест качеството и вида на нашите емоции (психическо състояние) определят химичните реакции в организма които съответно влияят върху нашето физическо здраве.

Автор: Петя Апостолова

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес