Ето как бягането всяка сутрин може да реши проблема със затлъстяването!

973
Ето как бягането всяка сутрин може да реши проблема със затлъстяването!
Снимка: Рexels

Проблемът на затлъстяването засяга цялото общество. Физическите упражнения по принцип и бягането в частност може да окажат ценна помощ в борбата с него. За тази болест на съвремието предупреждава и Световната здравна организация относно различни свързани проблеми, които може да причиняват даже летален изход.

С бягането допринасяме за позитивни промени в състава на организма, главно за намаляване процента на телесни мазнини. Такова намаляване се дължи на използването на мастни киселини като суровина за производството на АТФ (аденозинтрифосфати - молекули, които служат като източник на енергия за клетката).

Мотивация за вашата тренировка

Ето мнението на ортопеда Роберто Наон

За най-добри резултати трябва да използваме аеробния способ. Той представлява дългосрочен тренировъчен метод с умерена интензивност, който позволява увеличаване на сърдечно-съдовия капацитет и изгаряне на мазнини в определена целева зона, която може да се определи чрез сърдечната честота. Хората с наднормено тегло имат нужда да спортуват, но преди това е необходимо да потърсят професионална помощ, за да не страдат от здравословни проблеми.

Ако обичате да бягате, за да поддържате формата си, е важно да внимавате да не се нараните. Бягането е една от най-демократичните модалности, които съществуват - и много хора се увличат по този спорт, включително и такива, които нямат проблем с теглото. Но бягането привлича и хора, които имат „коремче“, а независимо от това редовно тичат в продължение на години, даже участват в състезания – за непрофесионалисти, разбира се.

5 начина да направим тренировките си по-поносими

Човек с наднормено тегло трябва да внимава да не нарани ставите си, както и да не създаде риск за сърдечно-съдовата система. Наднорменото тегло може да причини наранявания на коляното, глезена и бедрата. Но има и други рискове: хората с наднормено тегло е по-вероятно да има хипертония (високо кръвно) и, ако практикуват интензивно бягане или тренировки с тежести, може да бъдат застрашени.

Лекарите винаги подчертават, че всеки трябва да практикува физическа активност, особено тези с наднормено тегло – но като задължително преди това се консултират със здравни специалисти. Хората с тегло над средното може да бягат и да ходят бързо, но не трябва да започват да тренират без никакво упътване от лекар, като внезапно и на своя глава решат да пробягат маратон.

Безспорно и очевидно за всички е, че бягането с наднормено тегло изисква някои допълнителни грижи за здравето, както и подготовка за съответните физически упражнения и натоварвания. Ето какво съветват експерти по темата.

1. Медицински изследвания

Независимо от теглото – наднормено или не, всеки, който започва редовни физически упражнения, е необходимо да се подложи на медицинско пълно изследване. Наличието на по-висок процент мазнини не означава непременно, че за човека съществува по-голям сърдечно-съдов риск. Независимо от това, естествено, трябва да си прави периодични прегледи, при които да се определят праговете за безопасни тренировки.

Не правете тези 5 грешки по време на тренировка, ще увредите ставите

2. Започва се бавно и постепенно

В началото по-пълничките хора трябва да редуват бързо с бавно ходене - и постепенно да въведат по-дълги интервали с бягане, докато започнат да тичат през цялото време. Отначало е необходимо да се натрупат повече тренировки. Друг интересен вариант е бягането във вода - то среща по-голямо съпротивление. Така се придобива кондиция без дългите бягания по асфалт.

3. Хранете се нормално, дори да сте с наднормено тегло

Някои хора, в желанието си да отслабнат, залагат на налудничави и агресивни диети. Но за да бягате с наднормено тегло, трябва правилно да захранвате организма си. Например, продуктите с нисък гликемичен индекс (бавно усвояване) освобождават захарта по-бавно в кръвта и водят до по-слабо освобождаване на инсулин. Те са богати на целулоза (фибри) и осигуряват повече ситост – какъвто, например, е случаят с овесените ядки и картофите.

Внимание! Статията е само информативна. Консултирайте се с лекар!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как сe приготвя традиционната питка за Гергьовден?

На кои държави е покровител Свети Георги?

Внимание: Тези хора не трябва да ядат домати

Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"

Как да игнорираме хората, които ни дразнят?

Кои позиции за спане са препоръчителни за гръбначния стълб?

Тези знаци на лицето ни са показатели за здравето

Великден 2024 - какво НЕ трябва да се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com