Ето какво усещаме, когато сънуваме, че падаме

2600
Ето какво усещаме, когато сънуваме, че падаме
Снимка: iStock/Guliver

Сънят е друго измерение. Много често насън изпитваме странно и внезапно усещане за падане от покрива на къщи, от дърво или дори от влак. Събуждаме се от рязко движение, сякаш някой ни е бутнал.

Какво ни кара да се събуждаме толкова рязко? Защо се случва това?

По време на сън човек е в неподвижно, отпуснато състояние. По време на сън обаче сменяме позицията на тялото си, правим някои движения - изтръпваме, скачаме от леглото и дори говорим в съня си. Връзката между съня и мускулната активност всъщност е по-сложна, отколкото си мислим. По време на сън мозъкът изпраща сигнали, които свиват мускулите. Тласъкът, който усещаме, когато се събуждаме внезапно, е опитът на мозъка да ни събуди и предупреди за опасност или да провери дали сънят функционира правилно. Но има и други версии на учените за този сигнал.

Версия 1

Някои учени вярват, че сигналът, който мозъкът изпраща, върви в грешна посока. Вместо да потиска мускулната контракция, тя ги засилва още повече и когато човек се дръпне при събуждане, внезапна промяна в положението на тялото може да ни накара да повярваме, че усещането, преживяно в съня, е уж падане.

Версия 2

В съня тялото се отпуска, дишането се забавя. Усещането за падане може да се дължи на спокойното състояние на човека, особено ако се притеснява от нещо. Мускулите постепенно започват да се отпускат, а самият мозък остава буден. Мозъкът не спи, защото следи ситуацията, за да не възникнат проблеми. Летаргията на мускулите, като че ли, води до човека, сякаш се "урежда". Мозъкът възприема подобна ситуация като опасна и се опитва да събуди човека. Такава защитна реакция на мозъка се задейства доста често.

Версия 3

Някои експерти обясняват със самия механизъм на халюцинации. Халюцинациите не са ужасно заболяване, както мнозина вярват. Просто нашият мозък в някои ситуации прави прибързани заключения и създава картина, която се оказва не съвсем вярна. Например, видяхте ръкавица в снега, започнахте да се приближавате до обекта, приближавайки се до ръкавицата, виждате, че това е малка черна торбичка. Като цяло халюцинациите се засилват, когато човек е под стрес. Мозъкът в такива ситуации не може да обработва нормално информацията, поради което дава грешка, която приемаме за халюцинация. Когато заспите, изпитвате безпокойство, което може да доведе до факта, че мозъкът получава внезапно предупреждение за опасност. Този сигнал е свързан с падането на тялото в и тогава мозъкът ни събужда принудително, за да разберем причината за падането. Всички изображения, свързани с това усещане, се произвеждат изключително от работата на мозъка.

Няма причина да се притесняваме от това. Факт е, че сънищата най-често не носят никакви отклонения. Усещането за падане се появява при силна умора или чест стрес. Опитайте се да поддържате хармония в себе си и да не бъдете нервни, особено заради дреболии, и тогава мечтите ви ще станат приятни и спокойни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тренировките на 50 ще ви помогнат да компенсирате липсата на спорт в младостта

7 правила за успешно отслабване, които можете да приложите още сега

9 стайни растения, които могат да съсипят личния живот на една домакиня

Възможно ли е наистина да отслабнете в парна баня и как да го направите

Сода за хляб за лечение на ревматизъм и артрит: Ето какво съветват специалистите

Кои храни се поднасят с картофи? Всяка домакиня трябва да знае това!

Домашният ви любимец се промъква в леглото ви: Ето какво са открили изследователи

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 15 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 15 май /валутен калкулатор/

Как да освежите уморените клепачи: процедури, които определено помагат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com