Ето кои са видовете вино, за които е добре да знаете

6808
Ето кои са видовете вино, за които е добре да знаете
Снимка: iStock

Ако сте от хората, които обичат вино, то най-вероятно знаете, че то е много повече от просто напитка, направена от гроздов сок. Съществува разнообразие от вина, което обикновено зависи от вида на използваното грозде, както и от няколко други фактора, като продължителността на отлежаване, процеса на отлежаване в бутилка, климата и много други. Искате да надградите знанията си за напитката на боговете? Прочетете нататък, за да научите повече за различните видове вина. 

Червено вино

Червеното вино се произвежда чрез ферментация на черно грозде с кожата на гроздето. Най-често срещаните червени вина, които е най-вероятно да срещнете, са Каберне Совиньон, Пино Ноар и Мерло. 

Бяло вино

Бялото вино е съставено както от бяло, така и от черно грозде. Това е така, защото гроздето при производството на бяло вино ферментира без кожата. Това е причината бялото вино да е бледо на цвят и с ниско съдържание на танини. Най-често срещаните бели вина, които е най-вероятно да срещнете, са Совиньон блан, Ризлинг и Шардоне. 

Червеното вино е полезно за тези болести

Вино розе

Интересно е, че първоначално розето се прави като червеното вино с ферментирал сок от черно грозде заедно с люспите, но сложната част е, че люспите се извличат само след кратък период от време. Така се получава красив розов нюанс, който е класическа характеристика на розето. 

Искрящо вино

Всяко от горепосочените вина, когато е газирано, се нарича пенливо вино. Това означава, че пенливото вино може да бъде бяло, розе или дори червено. Мехурчетата са често срещана характерна черта на пенливото вино. Най-често срещаните бели вина, с които е най-вероятно да се сблъскате, са шампанско, кава, просеко и ламбруско.

Десертно вино

Десертните вина и подсилените вина често се групират заедно, тъй като и двете са по-сладки от останалите вина. Освен това и двете обикновено се сервират в края на храненето. Десертните вина са обширна категория. Всяко сладко вино, което се сервира след хранене, може да се нарече десертно вино. Подсилените вина обаче се произвеждат с добавяне на дестилиран алкохол като бренди, което ги прави с високо алкохолно съдържание. Следователно подсиленото вино е вид десертно вино. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Кой български град се е казвал Ески Джумая?

Как град Охрид получава името си?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com