Ето за какво е изключително полезна халвата!

30530
Ето за какво е изключително полезна халвата!
Снимка: iStock/Guliver

Много хора обичат да похапват този класически ориенталски сладкиш – халвата, без да се замислят дали е полезна или не. Но се оказва, че тя може значително да подобри цялостното ви здравословно състояние.

Ето какво разказва д-р Анна Ивашкевич. https://elementaree.ru/blog/science/halva-polza-i-vred/

Халвата съдържа белтъчини, мазнини, въглехидрати (захароза, малтоза), витамини (A, E, D, PP, група B), макро- и микроелементи, фитостерол, ненаситени мастни киселини, фибри. Енергийната стойност на халвата е много висока. 100 грама съдържат 512 килокалории. Има различни видове халва – от орехи, бадеми, фъстъци, сусам, шам-фъстък и много други продукти. Но най-често срещана е слънчогледовата тахан-халва.

По какво се разпознава истинската халва и как се приготвя?

Ползите от халвата за организма са следните:

- укрепва имунната система;

- активира кръвообращението;

- разширява кръвоносните съдове на мозъка;

- разтваря холестеролните плаки;

- предотвратява образуването на тромби и развитието на атеросклероза;

- лекува сърдечни заболявания;

- понижава кръвното налягане;

- активира чревната перисталтика;

- нормализира храносмилането;

- успокоява нервите;

- повишава устойчивостта на стрес;

- облекчава безсънието;

- спира косопада;

- укрепва костната тъкан, зъбите и ноктите;

- намалява риска от инфаркт, инсулт, рак на белия дроб и червата.

Благодарение на високото си съдържание на калории, сладостта бързо засища глада, изпълва тялото с енергия и жизненост. Включените в състава й мазнини се усвояват лесно, без да натоварват стомаха.

Обаче при безогледно консумиране халвата може да причини и вреда. Затова трябва да се спазват ограниченията. За деца, бременни и кърмещи жени, както и хора, водещи заседнал начин на живот, са достатъчни 20 грама от лакомството, за пенсионери 30-40 грама (те трябва да бъдат разделени на две дози). За хора, които са изложени на интензивно физическо натоварване, можете да увеличите дозата до 50 грама.

Вкусният сладкиш е строго противопоказан при диабет, тъй като гликемичният му индекс е много висок (75-90), което води до бързо покачване на нивата на глюкозата. Също така е необходимо да го изключите от диетата си, ако имате индивидуална непоносимост, гастрит, панкреатит, холецистит, диария, метеоризъм, затлъстяване или заболявания на панкреаса.

Слънчогледовата халва ще осигури безценни ползи за женския организъм. Нормализира хормоналните нива и менструалния цикъл, подобрява настроението, облекчава мигрена, депресия, невроза, предменструални симптоми, отслабва симптомите на менопаузата. Подобрява ефективността в лечението на женски заболявания, увеличава вероятността за зачеване, предотвратява развитието на рак на гърдата и яйчниците, предпазва от косопад и ранно побеляване.

По време на бременност халвата спомага за правилното развитие на плода, повишава хемоглобина и предотвратява анемията, подсилва имунната система, придава енергия и поддържа зъбите здрави. При кърмене ще увеличи лактацията.

Мъжете също не трябва да отказват този вкусен десерт. Халвата подобрява потентността и репродуктивната функция, увеличава шансовете за успешно оплождане и намалява риска от развитие на простатит и аденом на простатата.

Знаете ли от какво се прави халвата?

Поради високото си съдържание на протеин, халвата ще бъде от полза за спортистите, тъй като помага за изграждането на мускулна маса. Ще служи като отлична закуска по време на туризъм.

Ориенталската сладост трябва да бъде включена в диетата на ученици и студенти, тъй като подобрява вниманието, паметта и мисловните способности.

На желаещите да отслабнат се препоръчва да заменят захарта, сладкишите, тортите и сладките с халва. Но трябва да се яде в малки количества. Ако прекалите с лакомството, забележимо ще напълнеете.

В малки количества десертът ще бъде полезен за децата, тъй като ще задоволи желанието им за сладко. Ако се консумира безконтролно, може да навреди поради повишените концентрации на кадмий и цинк, които имат негативен ефект върху развиващата се нервна система.

Препоръчителна е халвата и за по-възрастните. Тя ще забави процеса на стареене, ще предотврати развитието на склероза и остеопороза и ще служи като антидепресант.

Внимание! Статията е само за информация. По въпросите в нея се допитвайте до медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да познаем истинските сребърни прибори, а не посребрените?

Новите топ 10 признака на истинската любов

На кого е кръстено международното летище в Мюнхен?

Ето как да пръскате спрея за нос: тайна, която може би не знаете

Името на кого носи международното летище в Атина?

Как трябва да се варят великденските яйца?

Как се нарича страхът от високо?

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com