Ето защо не е добра идея да бъдем приятели с шефа си

2888
Ето защо не е добра идея да бъдем приятели с шефа си
Снимка: iStock/Guliver

Не е лошо в една работна среда да цари приятелска атмосфера, но понякога твърде близките отношения между работник и началник не е за препоръчване.

Какви са положителните страни да сме в приятелски отношения с шефа:

Когато възприемате вашият ръководител като приятел, в някои случаи това може да окаже ползотворно влияние върху качеството на работа. По този начин намаляват нивата на стрес, а колектива става по-задружен и сплотен. Често пъти вие ходите заедно по мероприятия, командировки и дори на почивка.

А сега идва моментът, в който да разкрием отрицателните страни от това приятелство.

Ако прекалите с близките отношения с вашия шеф има риск другите колеги да започнат да ви одумват, да ви завиждат и да си мислят, че шефът ви толерира за сметка на тях. А това може да влоши работната среда и да понижи качеството на работа. Затова не трябва да акцентирате на приятелските чувства, а трябва да се съсредоточите на първо място върху работата си. Двете неща не трябва да се смесват, за да не се наруши работният климат.

Когато сте се сприятелили с прекия ви началник - какво да не правите:

Ако сте в отлични отношения с вашия пряк шеф, не правете грешката да си пишете лични преживявания и поздрави през социалната мрежа или на служебния мейл. Замислете се, че в фирмата ви тези неща се четат и от други хора и би направило лошо впечатление на всеки.

Все пак вие сте отишли на работа, а не да се забавлявате. Когато сте в приятелски отношения с шефа, това не ви осигурява някакво предимство пред другите колеги и не е добре да изтъквате тази ваша близост, защото може само да раздразни останалите и да ви навлече лоши отношения с тях. Пък е не е ясно докога ще продължат вашите приятелски отношения с шефа ви. Представете си, че се скарате - тогава вече ще си имате врагове, а и ще загубите приятелската опора под краката си.

А най-лошото ще стане ако шефът напусне или дойде нов. Тогава със сигурност няма да ви е комфортно и ще ви е трудно да възвърнете приятелските си взаимоотношения с колегите, които вече са ви намразили.

Ако шефът иска да ви споделя твърде лични преживявания, но на вас не ви се слуша - как да постъпите:

Няма нужда да се преструвате, че сте заинтригувани и да го слушате само с едно ухо от уважение. По-добре бъдете искрени и поставете граници, които да му покажат, че не искате да смесвате личните с работните отношения. Намекнете му, че предпочитате да работите за него, а не да бъдете негов слушател и съветник. И без това сигурно си имате достатъчно други проблеми на главата.

Коя е златната среда в работата?

Идеален вариант за вас е да имате колегиални отношения с останалите, но без да ги допускате твърде близо до себе си. Бъдете делови и тактични, а ако шефът се опита да бъде по-близък с вас, най-добре намерете начин да спазвате практична дистанция. Не споделяйте информация за личния си живот, защото всичко това може да бъде използвано срещу вас в бъдещ момент - когато най-малко сте очаквали. Когато станете близки с шефа си и на него не му харесва качеството на работата ви, той трудно ще признае вашите грешки. Това може да се окаже пагубно за неговата фирма и за вашето кариерно развитие.

Когато се сприятелявате с хора, които имат ръководни функции, много внимавайте кой ще добавите за приятел в социалните мрежи. Замислете се, че вашият ръководител очаква от вас да вършите работа и няма да му е много приятно да види ваши снимки от партита или ваканции, докато се водите отпуска по болест например.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Златните 8: Тези качества правят жената магнит за мъжете

Пукането на пръстите на ръцете е признак на нещо тревожно: Ето какво разкриват експертите

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com