Ето защо трябва да наблягаме на портокалите през зимата

3222
Ето защо трябва да наблягаме на портокалите през зимата
Снимка: iStock/Guliver

  С настъпването на есента, се появяват и грипа и настинките, което е признак, че е добре  да започнем приема на повече витамини и полезни за организма вещества. Портокалите са плод, който е много богат на хранителни вещества, поради което е добре да го похапваме често през есента и зимата. Нека в тази статия разберем защо е добре да включим портокалите към нашето меню.

Намаляват появата на  инфекции

  Портокалите са невероятно богат източник на витамин С, който активно участва в процесите по предпазване на клетките от вредни бактерии и организми. Също така този витамин играе ролята на силен антиоксидант, който се бори срещу свободните радикали, които предизвикват различни инфекции и заболявания.

Влизат в борба с рака

  Портокалите действат против появата на на ракови клетки в организма. Те съдържат и други антиоксиданти, освен витамин С,  наречени лимоноиди, които намаляват появата на  на ракови клетки.

Според много изследвания, тези оранжеви плодове  са много полезни за предотвратяването на болести като на рак на стомаха и белия дроб.  

Влияят за понижаването на холестерола

  Портокалите са богати на фибри и ние знаем, че фибрите играят жизненоважна роля за понижаване на холестерола. Така че портокалите са много полезни за доброто здраве на кръвоносните съдове и сърцето.

Действат облекчаващо при запек

  Портокалите нормализират перисталтиката на червата, особено на дебелото черво, като така действат облекчаващо при запек. Влакната в тях под формата на полезни фибри имат способността да почистват чревната стена и да активират работата на чревните бактерии.

Подобряват  бъбречната и чернодробната функция

   Портокалите са много сочни плодове. Сокът в тях има диуретичен ефект, като насърчава работата на бъбреците и стимулира диурезата. Това предпазва пикочните пътища от инфекции, както и бъбреците от натрупване на пясък и камъни. Ако ядете повече портокали, черният дроб ще го оцени, защото витамин А, който се съдържа в него защитава черния дроб от рак. Каротеноидите в портокалите могат да подобрят тяхната структура и да подпомогнат клетъчната им регенерация.

Водят до подобряване на зрението

  Каротеноидите също са свързани със зрението. Те могат да подобрят функцията на очите, а голямото количество витамин А в портокалите може да предотврати дегенерацията на макулата, което е основна причина за слепота.

Те понижават кръвното налягане

   Флавоноидите в портокалите намаляват  високото кръвно налягане и успяват да го поддържат в оптималните му граници. Така че е много подходящо портокалите да се консумират от хора с високо кръвно налягане.  

Подобряват структурата на кожата

  Бета-каротинът защитава кожата. Той предотвратява свободните радикали, които са основна причина за процеса на стареене, появата на  бръчки, фини линии и кожни промени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Притча за огромния смисъл на трудностите в живота ни

Стихотворение за 24 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 24 април 2024

Таро хороскоп за 24 април 2024

Днес тези три зодии отварят нова страница в живота си

Ето какво трябва да знае всеки стопанин на куче: Могат ли кучетата да ядат домати

Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това
Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Листата от маруля са перфектна добавка към много ястия, салати и сандвичи. Единственият недостатък е, че салатата може да загуби своята свежест...