Европол издирва престъпници със закачливи пощенски картички

2606
Европол издирва престъпници със закачливи пощенски картички

Европейските полицейски сили разпращат поредица от весели пощенски картички в стил "бих жела да си тук" през това лято в опит да открият 21 от най-издирваните престъпници на континента, пише БГНЕС.

"Уважаеми Артър, пържените картофи в Белгия са най-добрите и знаем, че ти липсват. Върни се, за да им се насладиш – подготвили сме ти хубава изненада", гласи една пощенска картичка от белгийската полиция. Илюстрирана с карикатура на Манекен Пис, на фона на картофи и чаша бира, картичката е адресирана до Артур Науроки, който се укрива, след като съд в Брюксел го осъди през 2014 г. за трафик на наркотици.

Джихадистите в Европа - все повече и все по-млади

Все повече и все по-млади стават джихадистите в Европа, според доклад на Европол. През изминалата година са задържани 718 души –...

Лятната кампания на европейската полицейска агенция "Европол" с пощенските картички бе открита в петък като част от текущата инициатива за търсене на най-издирваните престъпници в Европа.

"Скъпи Фарук, трябва да знаете, че животът е най-добър в сладката Франция. Надяваме се, че скоро ще се върнеш при нас", казва картичката на френската полиция, добавяйки на френски "липсваш ни!". Илюстрацията е с Айфеловата кула, мъж с лъскава фланелка и шал с къдрици, размахващ франзела, а до десния му крак има кроасан, наполовина пълна чаша и бутилка червено вино.Тя е адресирана към Фарук Хачи. Той беше осъден задочно през 2009 г. на 20 години затвор за няколко придружени с насилие въоръжени банкови грабежи и се смята, че е живял във Франция, Белгия и Холандия.

На пръв поглед шегаджийската кампания с пощенските картички има сериозната цел да да привлече хората, които посещават уебсайта на Европол с надеждата да бъдат проследени престъпниците, търсени за тежки криминални или сексуални престъпления.

"Докато повечето от нас се наслаждават на заслужена лятна почивка, престъпниците не си не отделят време за почивка от престъпления", гласи изявление на Европол.

Европол: Европа избегна киберхаоса след глобалната атака

Европейските правителства и частни компании успяха да се справят с последиците от световната кибератака, дело на неизвестни хакери, изп...

"Дестинациите за почивки се оказаха популярни скривалища за укриващи се престъпници", отбелязват от службата.

От пускането на списъка с най-издирвани престъпници на www.eumostwanted.eu през януари 2016 г. бяха открити и арестувани общо 36 души - 11 от тях като пряк резултат от информацията, предавана на Европол.

След подобна кампания трима души бяха арестувани, един от тях британец, който беше разпознат като келнер в бар в Амстердам, заяви пред агенция АФП Тине Холевоет от пресслужбата на Европол. “Холандци видели календара, влезли в уебсайта, забелязали беглеца и го разпознали като работещ в спортен бар. Два дена по-късно той беше арестуван”.

Макар и да няма статистика, страни като Испания, Турция и Италия са сред предпочитаните места, където се укриват издирвани от закона.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези жени не могат да носят обувки с висок ток

Пътешествие за вкуса: 5 интернационални ресторанта в София

Как се казва столицата на Шри Ланка

Как се казва столицата на Пакистан

Как да избегнете сълзите, когато режете лук: 8 начина, които трябва да опитате

Защо шоколадът ни прави по-щастливи: 9 изненадващи факта за любимото лакомство

Можете ли да отслабнете по-бързо, като тренирате на празен стомах?

Как се пише: осигуровки, осигоровки, усигуровки или усигоровки?

Какъв пост се спазва през Страстната седмица?

Защо да горите дафинови листа или да миете пода със сол: лайфхакове за добър микроклимат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com