Гениално: 3 начина да почистим загорялата фурна с домашни средства

8641
Гениално: 3 начина да почистим загорялата фурна с домашни средства
Снимка: iStock

Фурната, хладилникът и мивката са основните части на една кухня, но винаги процесът на готвене бива придружаван с различни напръсквания по фурната и котлона от горещото олио и врялата вода. Понякога на котлона попадат частици храна, а за последствията от преварено и загоряло мляко няма нужда да говорим.  

Фурната е средството в нашата кухня, в която можем да приготвяме невероятни ястия, но и което е най-трудно и досадно за почистване. Наясно сме, че по техните страни и врати полепват множество мръсотия и миризми от храната, които са много упорити за изчистване. Нека ви разкажем по какви начини може да почистите фурната от мазнини и мръсотии в домашни условия, с  минимални усилия  и средства, които са ви под ръка за постигането на най-добър резултат.

Дори опитните домакини не знаят за какво да използват решетката на фурната

Много домакини използват решетката във фурната като стойка - поставят върху нея тави за печене. Но тя има съвсем друго предназначение и...

Метод първи: С амоняк

Амонякът е в състояние ефективно да почисти старата мръсотия от фурната. В чаша с вода може да разредите  чаена лъжица амоняк, нанасяйки получилия се разтвор върху повърхността на вътрешната част на фурната. Оставете мръсотията да кисне за петнайсетина минути. После с грубата част на гъбата за измиване или нежни движения с четка за зъби, мръсотията лесно ще бъде премахната. Не бива да използвате твърде много сила, за да избегнете повърхността да бъде надраскана.

Метод втори: С оцет

 Оцетът чудесно ще отстрани по-съществени и застояли петна. Най-лесно е да бъде нанасян с пулверизатор, но можете просто да капете внимателно върху места с мазнина и сажди, като разпределяте течността с гъба. Оставете оцета да действа 15-20 минути след нанасяне, за да проникне в мръсотията и да я омекне. След като направите това, всички петна трябва да бъдат отстранени от повърхността без усилие.

Как с монета можем да изчистим ФУРНАТА до блясък

Почистването на фурната от всички онези загорели мазнини е истинско предизвикателство за всяка една домакиня. Ние обаче ще ви издадем е...

Метод трети: Използвайте лимони или лимонена киселина

Принципът на действие е същият като предишния метод, тъй като активното вещество е навсякъде - киселината. Можете да капнете лимонов сок върху замърсеното място или да избършете с резен лимон. Друг вариант е лимонената киселина, която е предварително разтворена в малко количество вода. След нанасяне на продукта трябва да изчакате 15-20 минути и да се опитате да почистите внимателно повърхността на дъската с гъба. Когато използвате лимони като награда, получавате приятна миризма.

Могат разбира се и винаги да бъдат използвани домакински препарати. Най-важното е е да не се докосвате директно до тези вещества носейки винаги ръкавици. Популярността на народните средства обаче, се дължи на това че са по-малко токсични, на ниска цена са и леснодостъпни (по-голяма част от съставките, винаги са част от нещата които имаме подръка вкъщи), а по отношение на ефективността те често не са по-ниски от домакинските химикали. Надяваме се, тези три топ метода да ви помогнат!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com