Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Грешките при пране, които допускаме и съсипваме дрехите си

04 септември 2021, 16:35 часа

Живеем във времето на технологиите, в което имаме връзка с дома си само през телефона. Безспорно жената в днешно време е далеч по-облекчена от миналото. В кухнята има различни кухненски роботи, които вършат работата по приготвянето на ястията. Отделно в изпирането на дрехите също е максимално облекчена чрез нейно величество автоматичната пералня.

Понякога си мислим, че машината върши всичко вместо нас и нашето усилие се свежда само до това да я пусне. Така се стига до ситуация, в която дрехите ни се свиват, оцветяват се и дори се стига до момента, в който не ни остава нищо друго, освен да я изхвърлим съсипаната дреха. В следващите редове ще ви посочим някои основни грешки, които допускаме и какви са последствията от тях. 

Перем всичко на универсални програми

Мислим си, че универсалната програма става за всичко. Това обаче не е така и за да предпазим хубавите си дрехи, трябва да ги перем на съответната програма. Казано по-просто, просто четете указанията върху етикета. Ако пуснете полиестерен пуловер на 40 градуса, нищо чудно да го видите миниатюрен след изпирането.

Перем на висока температура

В някои случаи тя е добра за дрехите, но в други не е. Например, сортирайте ги не само според цвета, но и от какво са направени. Ако изперете да кажем коприна или вълна на високи градуси, то не очаквайте после да ги видите в оригиналния им вид. 

Перете всичко с един препарат

Ако перете всичко с един препарат, нищо чудно белите ви дрехи да пожълтеят, а пък цветните да избелеят. Хубаво е всяка дреха да бъде изпирана с препарата за нея, затова избирайте внимателно с какво перете. Всеки един препарат има своите особености и може да бъде полезен за памук, но да кажем да не е подходящ за коприна. Примерите тук могат да бъдат безбройни.

Избелвате дрехи, които не са за това

Не всичко се решава с белина. Да, има упорити петна и памучните дрехи могат да бъдат избелени, но пък да кажем за коприната това не важи. Ако сложите коприна в белина, то дрехата след това и за парцал няма да става. Затова, отново ви съветваме да следите внимателно етикетите и да поверявате дали дадена дреха може да бъде избелвана или не, преди да предприемате тази стъпка.

Надяваме се с тези съвети, да сме ви били полезни. Сигурни сме, че и преди сте ги чували, но по една или друга причина в забързаното ежедневие често ги забравяме или не им обръщаме внимание. Хубаво би било обаче да се съобразяваме с етикетите, за да се радваме по-дълго на любимите си дрехи.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес