Хората над 50 трябва да включат задължително кисело мляко в менюто си

9703
Хората над 50 трябва да включат задължително кисело мляко в менюто си
Снимка: iStock

Киселото мляко е полезно не е само заради наличието на протеини и калций в него, въпреки че това също са добри причини, но фактът, че последните проучвания показват, че киселото мляко има полза за хора с преддиабет и диабет.

Киселото мляко е богато на пробиотици, които могат да подобрят нивата на кръвната захар и да играят роля в намаляването на риска от развитие на диабет тип 2 чрез подобряване на метаболизма на глюкозата.

Киселото мляко е чудесен вариант за лека закуска и може лесно да се яде у дома или в движение. Само не забравяйте, когато купувате, първо, проверете състава за наличие на живи, активни култури от бактерии, не ги приемайте за даденост.

Каква е разликата между кисело мляко и йогурт?

Кое кисело мляко е по-добре да изберете?

Не си мислете, че всички кисели млека са еднакво полезни. Много хора не харесват натуралните кисели млека заради тяхната киселинност, предпочитайки варианти с плодове или още по-„здравословни“ със зърна или семена. Но всъщност почти всички варианти с добавки съдържат доста захар, така че могат да се нарекат десертни.

Ако говорим конкретно за контролиране на нивата на кръвната захар, тогава трябва да се даде предпочитание на естествените варианти с ниско съдържание на мазнини с максимално количество протеини и без добавени подсладители.

Също така си струва да изберете вариант с ниско съдържание на мазнини или ниско съдържание на мазнини, защото хората с метаболитен синдром имат 2 пъти по-висок риск от сърдечни заболявания и следователно си струва да наблюдавате приема на наситени мазнини през целия ден, като се опитвате да намалите количеството им.

Има ли разлика между йогурт и кисело мляко?

Ако не можете да ядете натурално кисело мляко в чист вид, добавете собствени плодове, резени плодове или подправки (ванилия, канела, кардамон), за да подсладите естествено вашата закуска.

Но е по-добре да не добавяте изкуствени подсладители. Може би си мислите, че тъй като изкуствените подсладители са с ниско съдържание на калории, киселото мляко с тях би било с по-малко въглехидрати, което би било полезно.

Лекарите обикновено препоръчват да се сведе до минимум общата консумация на изкуствени подсладители, тъй като те могат да имат отрицателно въздействие и да увеличат риска от развитие на диабет тип 2. Ето защо е по-добре да добавите плодове към киселото мляко, за да му придадете естествена сладост. В допълнение, плодовете и горските плодове съдържат фибри, които помагат за стабилизиране на нивата на кръвната захар, като ни поддържат сити по-дълго. И за още повече ползи, добавете семена от лен или чиа към вашето кисело мляко, богати на растителни протеини и омега-3, както и на фибри.

Ако говорим за количеството протеин, по-добре е да изберете гръцко кисело мляко, то има повече протеин. Протеинът също е полезен, защото помага за регулиране на нивата на кръвната захар, което е важно за поддържане на баланса на протеини, мазнини и въглехидрати във всяко хранене за хора с преддиабет и диабет.

Ако изобщо не ядете млечни продукти, може да помислите за обогатени (калций и витамин D) кисели млека на растителна основа. Но във всеки случай, независимо дали ядете млечни продукти или не, не забравяйте да поговорите с вашия лекар за допустимата дневна консумация на кисело мляко или други ферментирали млечни продукти, така че те да ви бъдат само полезни, без да ви навредят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се пише: полилей или полюлей?

Защо задължително се яде агне на Гергьовден?

С какви размери е бил най-големият динозавър?

Кога се боядисват яйца за Великден 2024?

Как да си направим мицел за печурки?

5 неща, които ще издадат същността на кавалера ви на първа среща повече от думите

Повишен риск от излагане на токсични метали може да предизвика пушенето на вейп, установява проучване

Колко е дълъг тунелът под Ламанша

5 правила за отслабване без излишен стрес

Как е истинското име на Джордж Оруел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как се пише: полилей или полюлей?
Как се пише: полилей или полюлей?

Думата се изписва правилно по следния начин - полилей, мн.ч. полилеи. Как се пише: посрещна или посрешна? Примери: Полилеят се люлееше...