Храни за по-здрава и лъскава коса

8553
Храни за по-здрава и лъскава коса
Снимка: iStock

Красива коса, която е дълга, лъскава и здрава? За да имате такава феноменална прическа, първо трябва да погледнете какво се озовава в чинията ви. Правилната диета не само ще подобри външния й вид, но и ще остави лозунга „косопад“ в миналото.

През пролетта косата е уморена след зимата (сняг, вятър, минусова температура), така че ще се нуждае от подходяща грижа : овлажняване, пилинг на скалпа и подхранване. В такава ситуация обаче обикновено посягаме към специализирани балсами, кокосово масло или укрепващи шампоани и приемаме добавки, които трябва да ни осигурят здрава коса. Междувременно козметиката сама по себе си не е достатъчна, ако диетата ни оставя много какво да се желае.

Как да спрем побеляването на косата и да запазим естествения ѝ цвят

С течение на времето сивите косъмчета по главата започват да се показват, а в един момент просто надделяват над естествения ни цвят. Зн...

Чудите се какво да ядете, за да имате красива коса? Диетата за растеж на косата е много проста и включва съставки, които добре познавате. Струва си да ги запомните и да ги въведете в ежедневното меню.

Бета-каротин и витамин А

Домати, броколи, моркови, зелена салата, лук и копър. Не само, че звучи като рецепта за вкусна пролетна салата – това е истински източник на хранене, който подобрява растежа на косата и я предпазва от вредните външни фактори.

Желязо

Съставките, богати на желязо, подобряват състоянието на косата и намаляват косопада. Има ги млечни продукти, сушени плодове, бобови растения и червено месо. В допълнение , тиквените семки, ленените семки и пшеничните трици също имат много - за да попълните желязото в организма, просто го добавете към каша или коктейл.

Как да подмладим косата си с 10 години

Възрастта на жената проличава по много различни начини. Тя се изписва обаче най-вече на специфични места като деколтето и на ръцете. Та...

Ненаситени мастни киселини

Те увеличават обема и придават блясък на косата, като същевременно я овлажняват и предпазват от падане. Потърсете ги в рибата, особено в сьомгата, която е отличен източник на омега-3 и омега-6 полиненаситени мастни киселини . Освен това съдържа калий, йод, цинк и селен, както и витамини A, D, E и B, които са необходими за правилното функциониране на организма.

Ако искате красива коса, трябва да се сприятелите с пълнозърнестия хляб, пълнозърнести тестени изделия, бобови растения. Витамините от група В, съдържащи се в тях, перфектно овлажняват косата, успокояват възпалението на скалпа и намаляват омазняването.

Цинк, мед и силиций

Струва си да "храните" косата със съставки, съдържащи тези минерали - тогава тя ще расте по-бързо и естественият ѝ цвят ще се подобри. Ще ги намерите в ядки, слънчогледови и тиквени семки и бадеми, както и в репички, колраби и целина. Освен това какаото е богат източник на цинк, така че не го пропускайте със закуската си!

8 неща, които ни казва косата за здравето

Косата казва много неща за тялото ни, но също така и показва как външните фактори ни се отразяват. В някои случаи косата може да се о...

Протеин

Това е истински градивен елемент на косата, който укрепва кичурите и е отговорен за образуването на нова бебешка коса. Благодарение на аминокиселините, съдържащи се в протеина: метионин и цистеин се подобрява структурата на косъма. Търсете го в изварата, киселото мляко, постното месо, домашните птици и яйцата. Източник на пълноценен протеин са също лещата, нахутът, шам-фъстъкът и киноата.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Вкусна, бърза и лесна баница с готови кори

Неправилното дишане: Много подценявано, но ето до какви проблеми води

Дженифър Лопес настоява за деца от Бен Афлек: Реакцията на актьора

Как най-лесно се маха боя за коса от лицето?

5 признака, че пиете твърде много кафе

Как да се справим с безсънието причинено от стрес?

Защо жените се нуждаят от повече сън от мъжете?

4 правила за съхранение на храна в хладилника, за които може би не знаете

Пица, торти, хляб, макаронени изделия: Разболява ли ни наистина глутенът?

Колко градуса трябва да е в помещението, ако искаме перфектни козунаци?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com