Хъркането е изключително рисков фактор

18399
Хъркането е изключително рисков фактор

Освен че е неприятно, хъркането може да се окаже ранно предупреждение за опасни за живота здравословни проблеми, предупреждават американски учени. Те смятат, че хъркането може да доведе до удебеляване на артериите, което би предизвикало кръвоизлив в мозъка, инсулт и сърдечен удар, съобщава БГНЕС.

Около една четвърт от жените и 40 на сто от мъжете във Великобритания хъркат редовно. Доскоро се смяташе, че хъркането само нарушава съня ни и този на партньора или партньорката, но не води до дългосрочни здравословни проблеми. Но американските учени смятат, че състоянието е сериозно, тъй като може да повиши кръвното налягане, и призовават хъркащите да потърсят медицинска помощ.

Не лягайте да спите след запой

Здрав сън, бира, шкембе... това са част от народните лекове против махмурлук. Британски учени обаче предупреждават, че сънят след употр...

Изследователите от университета в Детройт установили, че хората, които хъркат често, е много по-вероятно да страдат от втвърдена каротидна артерия, която доставя окислена кръв в мозъка. Хъркането втвърдява и други артерии в тялото и може да доведе до сърдечен удар, инсулт и кръвоизлив в мозъка.

Д-р Робърт Дийб от болница Хенри Форд в Детройт изследвал 54 мъже и жени на възраст между 18 и 50 години. Те трябвало да попълнят въпросници за хъркането си, след което били подложени на ултразвуков скенер, за да се установи дебелината на кародитната им артерия. Учените открили, че най-вътрешните слоеве на стените на артерията са много по-дебели при хъркащите участници, отколкото при останалите. Учените смятат, че удебеляването на артерията вероятно е причинено от постоянните вибрации при хъркането, които водят до възпаление.

Редактор: Надежда Иванова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com