Има 3 български града на река Арда - знаете ли кои са те?

26503
Има 3 български града на река Арда - знаете ли кои са те?
Снимка: МБАЛ - Кърджали

Река Арда преминава през три български области - Смолянска, Кърджалийска и Хасковска. В крайна сметка три български града са разположени по поречието ѝ. Днес ще разгледаме кои са те и с какво може да се гордеят.

Кои са българските градове на река Арда

Кърджали

Най-големият град на река Арда е Кърджали. Този прекрасен български град притежава богата история. Съществуват различни теории за произхода на името му.

  • Според езиковеда Борис Симеонов, името произлиза от думата "кърчаг" - глинен съд за течности, което обяснява и старото име на града - Кърчаг-лии(Грънчарово).
  • Друг езиковед, Стефан Младенов, тълкува името на града като "кърджалии" - в буквален превод хора, живеещи в полето/низината. Предполага се, че това е описателно наименование и се свързва с хората, които заселват сегашното местоположение на града. Тъй като се приема, че старото му място е било от другата страна на река Арда, а там брягът ѝ е по-висок.
  • Третата хипотеза за името Кърджали е, че то произлиза от известните ни разбойници през 18 и 19 век - кърджалии, но е малко вероятно те да са определили името на населеното място.
  • Друга отхвърлена теория, разпространена сред мюсюлманите, свързва името с легендарния герой Кърджа Али, но архивите на Османската империя не потвърждават съществуването на такава личност през този период.

Рудозем 

Това е вторият по големина град на река Арда и също притежава богата древна история. Позициониран на древния път свързващ Тракия с Беломорието, градът е дом на няколко забележителни туристически обекти:

  • На първо място, това е древната крепост Козник или Рим папа, за която има легенда за скрито съкровище, пазено от Ерим папа. 
  • Друг символ на града са Сините скали - скално образувание с уникални форми. 
  • Още едно емблематично място за Рудозем е Трите гроба, свързано със загиването на трима български войници по време на Балканската война.

Маджарово

Маджарово е третият по население град, разположен на река Арда. Той е един от най-малките в нашата страна, като в него живеят под 700 души според последното преброяване. Носи името на воеводата от ВМОРО и основателят на Вътрешната Тракийска Революционна Организация (ВТРО) - Димитър Маджаров.Чак през 1974 година селището е кръстено на неговото име, като преди това се е казвало Дупница.

Най-емблематичният подвиг на българският воевода е по времето на Втората Балканска война. Предполага се, че успява да защити от сигурна гибел хиляди български бежанци от Дедеагач и Гюмюрджина, които бягат от прииждащата турска войска Заедно с друг воевода Руси Славов, той успява да разбие двете най-близки турски чети и по този начин да даде време достатъчно време на българските бежанци да прекосят река Арда точно край Маджарово. За неговата значимост дори в международен план говори сам по себе си факта, че през 1947 г. на Парижката мирна конференция, той е поканен като представител на ВТРО и се опитва да защити интересите на българите в Тракия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com