Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Има 3 града на река Вит - кой от тях е най-голям?

13 април 2024, 14:33 часа

Река Вит заема значимо място сред българските реки, нареждайки се на 12-то място с дължина от почти 190 км. Тя възниква от сливането на двата си притока - Черни и Бели Вит, протичайки през областите Ловеч и Плевен, за да се влее в крайна сметка в тихия бял Дунав. На самата река Вит са разположени 3 града и 16 села и логично идва въпросът - кои са тези градове и кой е най-голям сред тях?

Кои градове са разположени на река Вит

1. Тетевен

Третият по големина град в Ловешка област заема първо място по население сред градовете, разположени на река Вит. Намиращ се в живописната долина между две части на Стара планина, градът е обграден от четири върха – Трескавец, Острич, Червен и Петрахиля. С богата история, продължаваща вече над 5000 години, градът е бил дом на тракийското племе серди, оставили след себе си богато културно наследство, видимо в множеството артефакти, открити на територията му.

Откъде идва името Тетевен

Съществуват две различни хипотези, като е известно, че това име е упоменато за пръв път през 1421 година:

  • Тетьовия род - В някои документи, населеното място е известно като Тетювен или Тетювене. Това подсказва на историците, че името вероятно произлиза от Тетьовия род, заселил се в тези земи. Така те възраждат иначе древната, но потенциално изоставена по това време територия.
  • Тетива на лък - Съществува хипотеза, че името произлиза от думата "тетива", асоциирайки го с тетивата на лък. Това сравнение идва от местоположението му спрямо река Вит, което напомня на формата на изпънатата тетива на лъка.

През XVI и XVII век, Тетевен преживява период на значителен подем. Градът става център за развитие на различни занаяти, като тетевенските търговци пътуват из цялата Османска империя, благодарение на статуса му на вакъфско селище. Тетевен дори придобива славата на Алтън Тетевен или Златният Тетевен. За съжаление, през 1801 година градът е почти напълно разрушен от кърджалийски набези. Въпреки това, до средата на XIX век, Тетевен е възстановен и възвръща своята значима роля. В града е основан един от най-големите революционни комитети от Васил Левски. Тетевен допринася и с много доброволци за Освободителната война. Легендите славят красотата на Тетевен, като често се припомнят думите на Иван Вазов по адрес на този град:

"И аз щях да бъда чужденец за Майка България, ако не бях дошъл в Тетевен "

2. Долна Митрополия

Този град е вторият по големина (със съвсем малка разлика от третия) и се намира на бреговете на река Вит. Интересна теория обяснява произхода на името му, свързвайки го с култа към бог Митра, който е бил почитан от римските легиони - името произлиза от сливането на Митра и полис (град). Друг любопитен факт за него е, че преди Освобождението местностите Горна и Долна Митрополия са били известни като Нетропол и Нетрополия, което също идва от името на бог Митра.

Долна Митрополия се отличава с богата история. Доказателство за това са откритите останки от няколко римски населени места в близост до днешния град. Селището е било част от България, преди да попадне в рамките на Османската империя. Руските войски го освобождават два пъти - първият път по време на Руско-турската война (1806-1812) и втори път след решителните битки в края на 1877 година по време на Освободителната война.

Долна Митрополия е известна със своето престижно висше военновъздушно училище. В него се подготвят специалисти в областта на авиацията, като програмите обхващат както граждански, така и военни дисциплини. Оттук са тръгнали и двамата български космонавти - Георги Иванов и Александър Александров, които са гордост за училището и страната.

3. Гулянци

Този град, разположен на бреговете на река Вит, е третият и последен по ред. Той е съвсем близко до Долна Митрополия. Произходът на името му е свързан с турската дума "гюл", означаваща роза. Градът е кръстен Гюлян поради белите и червените трендафили, които растат обилно по неговите склонове. С течение на времето, неговото име е претърпяло промени от Гюлян към Гюлянде и Гюлянци, достигайки до сегашното му име - Гулянци.

Христина Христова
Христина Христова Отговорен редактор
Новините днес