Има ли хора с различен цвят на очите?

2684
Има ли хора с различен цвят на очите?
Снимка: iStock

Хората с различен цвят на очите винаги са привличали вниманието върху себе си със специфичната си красота. Всъщност явлението се нарича хетерохромия. Хетерохромията е физическо явление, при което цветът на ириса на очите е неравномерен. Може да има разлика в цвета на очите или различен цвят на един ирис.

Хетерохромия и нейните причини

Думата "хетерохромия" има гръцки корени и буквално се превежда като различни цветове. Въпреки че терминът обикновено се прилага за цвета на ириса, хетерохромията също се отнася до цвета на кожата или косата.

Причини за хетерохромия

Цветът на очите се развива през първите две години от живота на детето. Тоест цветът, с който се е родил, може да се промени с времето. Пигментът меланин е отговорен за това. Цветът на ириса ще зависи от това как и в какво количество този пигмент е разпределен в него. Ако има много меланин, очите имат тъмен цвят и обратното - при светлите очи количеството на меланин е намалено.

При хетерохромия се нарушава принципът на равномерно разпределение на меланин. Има повишена концентрация на меланин - или в един от ирисите, което води до очи с различни цветове, или в определена област на ириса, тогава окото ще бъде двуцветно.

Хетерохромията може да бъде вродена или придобита. Вродените (или генетични) разлики в цвета на очите обикновено се дължат на наследствени характеристики. Също така хетерохромията може да показва наличието на съпътстващи заболявания или да бъде следствие от вродени аномалии.

Редки характеристики на очите, които много хора нямат

Друго заболяване, което води до различен цвят на очите, е синдромът на Fuchs. При това заболяване хетерохромията се счита за сложна и се проявява с редица свързани симптоми. В този случай е засегнато само едно око, което често има "петнист" цвят. При синдрома на Fuchs може да има рязко влошаване на зрението, развитие на катаракта и глаукома. В крайна сметка засегнатото око постепенно ослепява.

Придобитата хетерохромия се появява в резултат на нараняване, поради появата на тумор или възпаление. Някои капки за очи също могат да причинят обезцветяване. В този случай трябва да се консултирате със специалист.

Видове хетерохромия

В зависимост от цвета на окото, хетерохромията се разделя на четири вида.

Пълна хетерохромия

Например, едното око на човек с този тип хетерохромия е синьо, другото е зелено или кафяво. В този случай няма връзка между цвета на очите и някакви заболявания или патологии, това е просто характеристика на външния вид, която не засяга зрителната острота и здравето на очите като цяло.

Частична хетерохромия

Този тип се нарича още сектор. В този случай различни цветове присъстват на един и същи ирис. Тоест, част от окото е боядисана в един цвят, част - в друг. Цветовете могат визуално да разделят ириса наполовина или на сегменти.

Тази ситуация възниква поради неуспех във формирането на цвета на очите в ранна детска възраст поради неравномерното разпределение на меланина. С напредване на възрастта това може да се промени - пигментът има тенденция да се преразпределя, докато тялото се променя, в който случай очите в крайна сметка придобиват същия или подобен цвят.

Топ 8 интересни факта за цвета на очите, за които не сте знаели

Централна хетерохромия

Централният или пръстен тип също е доста често срещан. В този случай има наличие на различно оцветени кръгове върху ириса, разположен около зеницата. Тоест кръговете имат различен цвят от цвета на ириса.

Метална хетерохромия

Специален вид хетерохромия, характерна за хората, които работят с метали. Тази дейност включва различни рискове за очите, включително излагане на малки метални частици. Ако те не бъдат отстранени навреме, а това обикновено се случва с микроскопични частици, металът ще започне да се окислява, освобождавайки определен пигмент. В същото време окото ще се възпали.

Опасна ли е хетерохромията?

Експертите казват, че вродената хетерохромия, която не е обременена от съпътстващи заболявания, не представлява опасност за здравето. Всъщност това е просто характеристика на външния вид, която не засяга нито зрителната острота, нито евентуалното развитие на проблеми в бъдеще.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Това не е съдба: 6 причини, поради които сте се влюбили в мъж, когото едва познавате

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com