Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Интересни сведения за подаръците

20 май 2022, 16:10 часа

Подаръците съществуват вероятно откакто съществува човечество. Несъмнено преди всичко те изразяват добро отношение към хората, които ги получават, от страна на онези, които ги поднасят. Но също така подаръците играят важна роля и в други области освен в личните взаимоотношения.

Например в политиката: подаръци се правят на държавни глави и други важни личности в дипломатическите отношения. А в миналото поднасянето на подарък на даден монарх е изразявало подчиненост на една държава спрямо по-мощна и нерядко е предотвратявало войни и въоръжени сблъсъци. Историята познава и обратни случаи: когато по-силна държава искала да се избави от нападения на номади и диви племена, тя им плащала уговорен данък, замаскиран като „подарък“, за да се избегне унижението.

1. На немски съществува думата Drachenfutter. Буквално преведена, тя се превежда като „храна за дракона“. С този термин се обозначава подарък на съпругата от виновния съпруг.

2. През 1945 г. съветски ученици подарили на американския посланик в Москва дървен панел във формата на герба на САЩ. Разбира се, учениците сами не знаели, че в подаръка е вградено подслушвателно устройство - ендовибратор, което редовно предавало на КГБ всички разговори на посланика. Ендовибраторът бил открит чак през 1952 г.

3. В Каталония има необичайна традиция. На Коледа е прието да се подаряват „каганери“. Това са малки статуетки на акащи хора.

4. Най-много подаръци в историята получил Сталин за 70-ия си рожден ден. Списъкът с неговите подаръци бил публикуван в съветските вестници от декември 1949 г. до март 1953 г.

5. В Япония само силният пол получава подаръци за деня на Свети Валентин. Момичетата не получават нищо, а се интересуват само как да намерят най-добрия мъжки подарък за своя любим.

6. Статуята на свободата е най-големият подарък в историята на човечеството. Подарен е на САЩ от французите през 1881 г.

7. Ескимосите правят подаръци за новата година със собствените си ръце. Те изработват малки скулптури от лед, които в условията на вечния студ се съхраняват много дълго време.

8. Най-необичайният подарък за сватба може да се смята комплектът за игра на шах - който задължително се поднасял на младоженците в Персия.

9. Всички монарси имали специална служба, която се занимавала с подбора на подаръци.

10. На 26 декември във Великобритания, Австралия, Нова Зеландия и Канада се отбелязва Денят на подаръка (Boxing Day).

11. За първи път процедурата за размяна на фланелки между футболисти била проводена официално през 1931 г. след мач между Франция и Англия.

12. В Иран младоженецът е длъжен да даде булката „магрие“. В превод това означава „любов“ – но в действителност е много скъп подарък, например, къща, кола или злато.

13. На сватбата на Брад Пит и Анджелина Джоли оригинален подарък им поднесла Джулия Робъртс. Тя предложила по време на техния „меден месец“ да гледа шестте им деца.

14. В хотел Grand Midwest в Дубай на една двойка се родило момиченце по време на престоя им там. Собственикът бил толкова трогнат, че назовал стаята на името на бебето и разрешил то да отсяда безплатно в нея цял живот.

---

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес