Италианският козунак Панетоне – по какво се различава от нашия?

5681
Италианският козунак Панетоне – по какво се различава от нашия?
Снимка: iStock

Тъй като са Великденски пости и остават броени дни до един от най-големите християнски празници, няма как да не си поговорим за козунака – едно от обредните ястия за Великден. Макар че обредният хляб със сладък вкус, познат у нас като козунак, може да бъде открит днес в търговската мрежа целогодишно, се консумира и поднася като дар и на семейната трапеза масово на един от най-светлите християнски празници, с който е свързана историята му. Козунакът символизира тялото на Христос, възкръснал сред мъртвите, безсмъртието на душата в християнската религия.

Любопитен факт е, че названието на козунака е от гръцки произход, макар в Гърция да го наричат по друг начин – цуреки. Други наименования на този сладък хляб в различните европейски страни са кулич, както и козинака. Независимо от разликите в името козунакът е обредният хляб за Великден. Или не? Празникът, на който се поднасят панетоне – италиански козунак със сигурност ще ви изненада. Разгръщаме тестото му, за да видим по какво се различава италианският козунак Панетоне от нашия освен по това, че се приготвя за… Коледа. Не, не сгрешихме празника.

Великденски козунак, който гарантирано ще стане на конци

Козунак за Коледа? Изненадите на италианския козунак Панетоне

Освен най-ярката разлика, която е и голяма изненада – поднасянето на италианския козунак Панетоне на Коледа, той се различава от Великденските обредни хлябове, наречени козунаци, и по своята история. Легенда разказва за първия италиански козунак и тя не го свързва с религията, а с делнични истории и любов.

Благороден милански дресьор на соколи, влюбен в дъщерята на градския пекар, започва работа в пекарната, представяйки се за селянин, за да помага на любимата си и да не тежи само на нея трудът. Именно той прави първите хлябовете с масло, захар и яйца – лукс в Милано за онези времена дори за благородник, с което не само развива пекарната, но и печели сърцето и ръката на любимата си. Така през 15 век в Италия се появява подобен на торта хляб, обсипан със стафиди и захаросани цитрусови плодове, наричан днес италиански козунак Панетоне.

Това, разбира се, е само легенда и ако в Италия разпитате възрастните хора около Коледа за прочутия им козунак, кейк или дори торта Панетоне, ще чуете различни истории и митове. Независимо от тях, факт е, че той се приготвя и поднася за Рождество Христово, а не за Възкресение Христово, както е в християнския свят. А това е голяма изненада и е напълно неочаквано за вкусен сладък хляб, наречен козунак.

Лесен козунак с газирана вода. Подготовката отнема 30 минути

Разлики между нашия козунак и италианския козунак Панетоне

Традициите и историите на нашия и италианския козунак са коренно различни, но рецептите си приличат. Подобно на нашия козунак, Панетоне се приготвя от брашно, мая, захар, яйца, стафиди, плодове, масло. Разлики в съставките и начина на приготвяне обаче има, макар да не са толкова съществени.

  • Докато лимоните не са характерни за родния козунак, те се срещат масово в рецептите за италианския козунак Панетоне.
  • Орехите са друга съставка, която не е традиционна за козунака у нас, макар да са традиционни за трапезата ни, но в Италия те са част от рецептата за италианския козунак Панетоне.
  • Разлика има и в начина на приготвяне на италианския козунак Панетоне от начина, по който у нас правим козунака – този в Италия се меси по-малко.
  • По отношение на външния вид италианският козунак Панетоне изглежда като отделни малки козуначета с внушителна височина от 20 и повече сантиметра, докато нашите козунаци приличат на хляб като форма и големина.
  • В някои рецепти за коледния козунак в Италия присъства и алкохолът като съставка, нещо, което е напълно недопустимо за християнския обеден хляб за Възкресение Христово у нас.
  • Наричат италианския козунак Панетоне още кекс, коледен сладкиш и коледен италиански хляб, докато у нас козунакът едва ли ще го срещнете като Великденски сладкиш.
  • Много често италианският козунак Панетоне е щедро поръсен с пудра захар и от нея изглежда бял като сняг.

Днес италианският козунак Панетоне се приготвя и поднася в редица страни по света включително в Америка за Коледа и е най-предпочитаният коледен сладкиш в Италия – едва под 20% от гражданите на тази страна избират друг сладкиш за Коледа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 22 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 22 май /валутен калкулатор/

Знаете ли колко е дълга Стара Планина

5 мощни талисмана за късмет, успех и пари

Отношенията ви са в криза? 4 знака, че Вселената тества връзката ви

Как да върнем страстта във връзката си?

3-те принципа, върху които се гради щастливият семеен живот

Как да превърнете вазата в талисман за сбъдване на желания?

5 неща за себе си, които трябва да кажете само на мъжа, за когото ще се омъжите

Модните тенденции, които се върнаха от миналото и защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com