Изключителната история на жената, живяла три века

3847
Изключителната история на жената, живяла три века
Снимка: Pixabay

Историята на най-възрастната жена на света е наистина невероятна. Тя губи първата си любов по време на Първата световна война. Точно преди Втората световна война напуска съпруга си насилник. По време на живота ѝ се сменят 11 папи, трима крале на Италия, 12 президенти на Италия. Това е Ема Морано – последният човек, роден през ХIХ век и доживял до XXI век. Морано почина в събота на 117 години и 137 дни.

"Нейният живот бе необикновен и ние винаги ще си спомняме силата ѝ да продължи напред”, каза Силвия Марчионини, кмет на Вербания, малко населено място в Северна Италия, където Ема Морано почина, след като живя в три века и две хилядолетия.

Тя бе от онези личности, които „изглежда остаряват по-бавно от нормалното, може би едва с няколко бръчки по-малко, но това е разликата”, обясни пред АФП Робърт Йънг от GRG, пише БГНЕС.

Твърда жена, обслужвала се сама чак до 115-ата си година, преживяла десетилетия безбрачие и ... невероятен хранителен режим: три яйца дневно в продължение на почти един век.

Много независима, тя се разделя със съпруга си насилник точно след смъртта на единственият им няколкомесечен син. Това се случва през 1938 година, повече от 30 години преди легализацията на разводите в Италия.

След това живее сама по време, в което това не бе общоприето. Работи във фабрика за чанти от юта, докато не навършва 75 години. Чак на 115 си позволява да приеме помощта на медицинска сестра на пълно работно време. Живее в малкия си апартамент до Лаго Маджоре – езерото, което Италия дели с Швейцария. Там тя прие и журналисти от АФП през есента на 2016 година. Между големия шкаф с много картонени кутии върху него и пъстра поредица от картини с църковен сюжет, жената пазеше дипломата „Доайен на човечеството", както и снимка с доктор Карло Бава с яйца в ръката. Защото са малко диетолозите, които биха препоръчали режима на хранене на Ема Морано.

Когато е на 20 години, точно след Първата световна война, тя е с анемия и получава лекарски съвет да изяжда по три кокоши яйца дневно – две сутринта и омлет по обяд. Тя стриктно следва тези препоръки и изяжда през живота си над 100 хиляди яйца, преди да открие в последните си години опустошителната си страст към бисквитите.

"Ема винаги е ядяла съвсем малко зеленчуци, много малко плодове", разказва д-р Бава, който през последните почти 30 години следи здравето ѝ. Според него дълголетието на пациентката му е генетично обусловено, тъй като много от членовете на нейното семейство са доживявали дълбоки старини.

Рожден ден празнува единственият жив човек, роден през XIX век

Днес, 29 ноември, рожден ден чества 117-годишната Ема Морано, която е последният жив човек на света, който е роден през XIX век, предад...

Хранителният й режим сам по себе си разрушава черния дроб, а прахът от ютата във фабриката опустошава белите дробове. "Но при Ема, аз мисля, тя би могла да яде чакъл и да живее много дълго", шегува се докторът.

Редовността на ежедневието и силният ѝ характер също са помогнали. Възрастната дама така и не се съгласи да стъпи в болница, дори и само за операция на катарактата. Тя виждаше и чуваше много зле, говореше трудно и прекарваше голяма част от дните си в сън. Но духът ѝ оставаше много буден, с голямо чувство за хумор.

„Добре ли е прическата ми?”, попита тя, преди да духне свещичките за 117-ия си рожден ден през ноември 2016 година.

„Това, което ме впечатлява най-много е паметта ѝ. Тя не забравя нищо”, разказа тогава Ямила Вергара, колумбийската медицинска сестра, която се грижеше за нея. "Лечението ѝ е доброто настроение”, добави тогава тя. „Аз я разсмивам и тя ме разсмива. Смехът е най-доброто лекарство. Тя е много весела!”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com