Изтича ли срокът на годност на водата? Какво трябва да знаете, преди да изпиете старата бутилка вода?

11067
Изтича ли срокът на годност на водата? Какво трябва да знаете, преди да изпиете старата бутилка вода?
Снимка: iStock

Всички сме чували за опасностите, които крие оставянето на бутилка с вода в загрята кола за твърде дълго време. Има ли нещо вярно в това твърдение? Има много ситуации, в които може да ви се наложи да съхранявате вода за продължителен период от време. 

ИЗТИЧА ЛИ СРОКЪТ НА ГОДНОСТ НА БУТИЛИРАНАТА ВОДА?

Това е труден въпрос. Технически погледнато срокът на годност на самата вода не изтича, но може би е във ваш интерес да пропуснете да пиете от стара бутилка. Водата сама по себе си не е с изтекъл срок на годност, но материалът, в който се намира, може да се разпадне и да изпусне замърсители в самата вода.

Какво се случва, когато пием вода от пластмасов съд

PET

Бутилираната вода се продава в полиетилен терефталат (PET. Изследванията показват, че PET може да действа като ендокринен разрушител, но е необходимо да се потвърдят тези констатации с повече изследвания върху хора. Макар че фталатите и други химикали могат да се промиват във водата от PET бутилките, особено когато са изложени на високи температури или се съхраняват за продължителен период от време, проучване от 2021 г. установи, че концентрацията им не е достатъчно висока, за да представлява заплаха за хората. Нещо повече, пластмасата на бутилките за вода е малко пропусклива, което може да позволи на въздушните газове да проникнат вътре и да променят вкуса и мириса на водата ви.

НИКОГА не пийте вода от пластмасовата бутилка, стояла с дни в колата. Опасно е!

BPA

Друго нещо, което трябва да се вземе предвид, е приемането на микропластмаса и нейните химикали с течение на времето. Пример за това е използването на бисфенол А (BPA) в производството на поликарбонатни пластмаси. Замърсяването с BPA в бутилираната вода включва нагряване на материала или постоянно драскане и грубо отношение към бутилката. BPA се счита за хормон, нарушаващ функциите на ендокринната система. Скорошно проучване от август 2022 г. разгледа нивата на BPA в кръвта на над 1000 души и наблюдава, че хората с по-високи нива на BPA в кръвта си имат и промени в липидните маркери, включително увеличение на триглицеридите и LDL (лошия) холестерол, който е рисков фактор за сърдечни заболявания. Хипотезата е, че това се дължи на факта, че ВРА вероятно се свързват с естрогенните рецептори на кафявата мастна тъкан, основен регулатор на мастния метаболизъм, който се нарушава и води до отклонения в липидните маркери. По тази причина много производители са премахнали BPA от своите продукти.

С какво е вредна водата от пластмасови бутилки

ИЗТИЧА ЛИ СРОКЪТ НА ГОДНОСТ НА ВОДАТА ОТ ЧЕШМАТА?

За разлика от бутилираната вода в търговската мрежа, която купувате в магазина, чешмяната вода трябва да се подменя на всеки 6 месеца, според експертите. Те споделят, че чешмяната вода може да се съхранява до 6 месеца с минимален риск от неблагоприятни странични ефекти, стига да е била съхранявана правилно.

КАК ДА СЪХРАНЯВАМЕ ВОДАТА БЕЗОПАСНО?

За да съхранявате водата безопасно, купувайте бутилирана вода в търговската мрежа и не сваляйте или разпечатвайте оригиналните опаковки. Ако планирате да съхранявате бутилирана вода дългосрочно, трябва да я съхранявате на хладно и сухо място, далеч от домакински химикали. Това означава, че не искате да оставяте бутилирана вода в колата си през лятото или в горещо мазе или гараж, където пластмасовите контейнери могат да се разградят по-бързо. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се пише: озадачен или озадъчен?

5 причини, поради които подаръкът на саксийно цвете ще убие енергията в дома ви

5 стайни растения, които ви помагат да отслабнете с чудодейната си енергия

Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците

Експерт: Струва ли си да купувате по-скъп шампоан?

Експерт: Качественото месо се познава още в магазина по това

Досега сте яли сиренето грешно - ето как е правилно

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Притча за огромния смисъл на трудностите в живота ни

Стихотворение за 24 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com