Извън контрол: Знаете ли какво правите, докато спите?

2682
Извън контрол: Знаете ли какво правите, докато спите?
Снимка: iStock/Guliver

Човек прекарва една трета от живота си в сън. Сънят е важна функция в живота на тялото и ума за почивка и възстановяване на силите. Когато обаче си почиваме, тялото ни работи и прави удивителни и интересни неща.

Преместване на крайниците

Най-малко 70 процента от спящите улавят по-тежко или по-слабо свиване на мускулите по време на сън. Това са внезапни, резки движения на ръцете и краката ви, които внезапно ще ви събудят посред нощ. Много от тях са свързани със съня, по време на който изпадаме в празнотата. Според някои теории това е наследството на нашите предци, които са спали по дърветата. Когато такова свиване ги хване, те са сменяли позицията си на клона, за да не паднат.

Смилане на зъби

Бруксизмът, т.е. смилането на зъби - или друго казано триенето на горните с долните, е доста често при много хора. Причините за него все още не са напълно проучени. Стресът обикновено се счита за най-важният спусък. Ако зъбите, челюстта или ушите ви често болят сутрин, уговорете среща със зъболекаря. Може ви препоръча гумена подложка за през нощта, за да избегнете това. Упражненията за масаж и релаксация също могат да помогнат.

Силно пеене

Някои хора говорят или пеят насън. Може да варира от относително силни прости звуци до сложни монолози. Обикновено не си го спомнят когато се събудят и когато  им разказват на сутринта какво е станало, не могат да повярват.

4 причини да се чувстваме уморени сутрин

Познавате ли състоянието, когато сте спали 7-8 часа през нощта, но на сутринта сте се събудили уморени? Каква е причината за това състо...

Свръхпроизводство на газове

През нощта е по-трудно да се контролира изхвърлянето на газове, тъй като те текат естествено. Докато тялото ви е в състояние на максимална мускулна релаксация, червата ви източват газове без ограничения. За да се предотврати това, се препоръчва лека вечеря три часа преди лягане.

Сънна парализа

Сънната парализа е изключително неприятна за всеки, който я преживее. Тялото има механизми за блокиране на мускулите по време на сън. Изведнъж се събуждате и въпреки факта, че вече сте буден, не можете да движите нито един мускул.

Повишено движение на очите

Никога не правете тези неща преди лягане!

Много хора имат проблем с безсънието. При някои то има медицинско обяснение, при други не е точно така. Безсънието от своя страна може ...

Движенията на очите във фазата на лекия сън все още се разследват, тъй като това все още е загадъчно явление в неврологията. Очните ябълки се движат и се обръщат надолу. Учените комбинират кратка фаза на сън с невронална стимулация по време на консолидирането на паметта. Казано по-просто - благодарение на това движение можем да си припомним какво преживяхме на следващия ден.

Ние сме по-високи

По време на почивка гръбначният стълб се отпуска и разтяга, като по този начин леко разширява пространството между прешлените. На сутринта обаче прешлените се оттеглят обратно.

Сънят отслабва

Дори по време на сън тялото изгаря енергия, така че се препоръчва възрастните да спят 7 до 9 часа, а децата дори 10. Тялото изгаря до 70 процента от общата енергия за дишане, мислене и сън, така че е много добре дошъл помощник в вашите усилия за отслабване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Какво се дава на лазарките по традиция?

Как лесно да познаем чистия мед?

Урок по Лазаруване – какво прави всяка девойка на Лазаровден?

Защо не трябва да се глезите с безплатни бонбони на рецепцията?

Тези жени не могат да носят обувки с висок ток

Пътешествие за вкуса: 5 интернационални ресторанта в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com